Как да разпознаем една вещица

| от |

Както знаем днес, някои от действията, предприети по време на Процесите на вещиците от Салем, за да се „докаже“ дали някой от обвиняемите е виновен или невинен, са направо абсурдни.

Но в случай, че искате да ги приложите сами, ето няколко от тях.

Направете вещерска торта

Каква е сега пък тази торта? Ами вземате урината на хората, за които се смята, че са под магията на дадена вещица, смесвате я с ръжено брашно и правите малка питка. След това нахранвате с нея куче. Тъй като някои от силите, които вещицата е използвала, за да направи заклинание върху засегнатите хора, са били в урината им, когато кучето изяде питката, това ще нарани вещицата и тя ще извика от мъка…

Претегляте колко библии тежи вещицата

Ако теглото на заподозряната вещица не може да се измери точно в библии – тоест тя е по-тежка или по-лека – то явно тя е виновна. Ако везните се уравновесят, не е.

Бенки, родилни петна или повече от две зърна

Всички тези неща са белези на дявола. Но ако ви трябват още повече доказателства, прободете въпросния белег на Дявола с острие: ако той не прокърви или не боли, определено си имате работа с вещица. По време на Салемските процеси някои по-безскрупулни ловци на вещици всъщност използват ножове с прибиращи се остриета, така че, когато „се опитват“ да прободат белега, нищо не се случва…

Сгащете ги да си говорят сами

По време на Процесите една от обвиняемите жени, Сара Гуд, е осъдена отчасти въз основа на факта, че понякога хората я виждали да си мърмори. Обвинителите ѝ са сигурни, че тя така прави заклинания на хората, въпреки че Гуд твърди, че просто рецитира заповедите, които е получила, или определен псалм. Твърденията ѝ не са достатъчни, за да я спасят, и тя е обесена на 19 юли 1692 г.

Execution of Reverend George Burroughs

Накарайте ги да прочетат молитва

Ако не го направят, значи са виновни. Ако го направят обаче, също значи, че са виновни. Джордж Бъроуз, единственият свещеник, екзекутиран по време на Процесите, се сблъсква с този проблем. Докато стои до бесилото и чака екзекуцията си, рецитира Господната молитва, за да докаже като последен знак за своята невинност – смятало се, че една вещица (или вещер, в случая) няма да може да произнесе свещените думи. И хората за миг били убедени, че съдебните заседатели ще го онеправдаят… докато друг свещеник на име Котън Матър не казва на тълпата, че всъщност дяволът е позволил на Джордж Бъроуз да каже тази молитва, за да изглежда, че е невинен. И тъй като самият Сатана явно действа чрез него, съдбата на Бъроуз е подпечатана и той е обесен малко по-късно.

Ако обвиняемата не чува, попитайте я дали е вещица

Ако не отговори, тя със сигурност е вещица. Това се случва на 71-годишната Ребека Нърс. За нея се знае, че е много набожна жена, и повечето хора в общността се колебаят дали да я обвинят. Всъщност по време на първия съдебен процес тя дори е призната за невинна. Но когато зачестяват изблиците на млади момичета, които твърдят, че са измъчвани от вещица, случая на Нърс е преразгледан. А когато по време на процеса друг затворник казва, че „тя е една от нас“, а жената не отговаря, тя веднага е призната за виновна и обесена.

Пребройте колко домашни любимци има

Жена, която има домашни любимци – или дори гали котката на съседа – със сигурност използва това животно за някакви магии. Всъщност, ако муха или плъх влезе в килията на някоя жена, докато тя чака процеса, се приема веднага, че вещицата използва силите си, за да призове познат, който да изпълни нарежданията ѝ.

Попитайте ги дали са сънували индианци

Сара Осбърн отхвърля всички обвинения в магьосничество. Но е разкрита, когато признава, че често сънува как индианец я хваща за косата и я измъква от къщата ѝ. Очевидно това е достатъчно, за да убеди цялото селото, че вероятно им прави заклинания. В крайна сметка обаче Осбърн умира, докато е държана в плен, и никога не се изправя пред съда за „престъпленията“ си.

Вижте колко пъти са били женени

Поне няколко от жените, съдени за магьосничество, са се омъжвали два или повече пъти и са били обвинявани, че са убили бившите си съпрузи (омагьосали ги до смърт).

 
 
Коментарите са изключени за Как да разпознаем една вещица

Повече информация Виж всички