shareit

Къде се провеждат най-корумпираните избори според Гинес

| от |

Либерия е малка страна на западното крайбрежие на Африка. Някога е била колония на освободени роби от САЩ и така се ражда името ѝ. Макар и това да е официалната версия за придобиването на името, а историята е много по-стара и преселници са идвали от близките райони. През 1847 г. печелят независимост и с това започват да се борят за един от най-странните рекорди на Гинес. След обявяването на независимост, Либерия започва да създава правителство, да говори за демокрация и да мисли за светлото предстоящо бъдеще.

Единственият проблем е, че по пътя не откриват толкова вдъхновяващи лидери, колкото корумпирани лица с известни слабости и тенденция към злоупотреба на властта.

По една или друга причина около изборите винаги се появяват и измамите. Едва ли има философ, който да не е проповядвал демокрацията като форма на най-висша свобода, в която един човек се превръща в слуга за един народ. За жалост, когато идват избори в Либерия, слугата е зает повече с пресмятане на парите в хазната, отколкото с потенциалните решения на проблемите. Никой дори не подозира, че много скоро тази малка страна ще влезе в рекордите на Гинес с едно специално постижение.

На 17-те избори за президент на страната ще участват Томас Джей Фокнар и Чарлз Д.Б. Кинг. Ако Кинг спечели, това ще бъде неговия 3-и мандат в управлението. За пореден път се говори за промяна и всички се кълнат, че ще излязат да гласуват. Мотивацията на избирателите е да отхвърлят най-накрая партията на Тру Уиг, която започва да съществува от 1878 година. Въпросната партия копира американската философия и много по-късно ще приеме модела на републиканците. Кинг поема важни ръководни позиции от 1904-1912 година като главен прокурор. След това е министър-председател на страната до 1919 година.

CBD_King_of_Liberia

Снимка: By Harris & Ewing – This image is available from the United States Library of Congress’s Prints and Photographs divisionunder the digital ID cph.3c14796.This tag does not indicate the copyright status of the attached work. A normal copyright tag is still required. See Commons:Licensing for more information., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4687149

И така на предстоящите избори Чарлз Д.Б. Кинг се подготвя за избори. Изборите са тежки, разменят се много сурови реплики и дуплики между кандидатите и въпреки набиращия скорост гняв, Кинг отново печели изборите. 17-я президент на страната дори не подозира, че след известно време ще влезе в книгата „Рекордите на Гинес“. По официални данни в страната имало 15 000 гласоподаватели, които се регистрирали на време, за да изберат бъдещия държавен глава. Томас Фокнър получил 9000 гласа при официалното преброяване. Неговият опонент и съответно победител бил избран от 243 000 гласа.

Оказало се, че и двете страни са имали желание да фалшифицират изборите, просто хората на Кинг не искали да рискуват и напечатали много по-сериозно количество бюлетини. Освен факта, че победата носи световна слава и практически никой не го сваля от поста, Кинг продължава да държи страната в икономически колапс. Цялата държава очаква от него да поиска заем от САЩ, но понеже документите се разглеждат около 7 месеца, нивото на гнева се повишава драстично. Белият дом така или иначе одобрява заема, но сената отхвърля това предложение. В този момент в страната започват да се прокрадват и чужди влияния от Франция и Великобритания.

Първият заем идва от британското правителство, след като Либерия става част от ООН. През 1934 г. се подписва договор с Firestone за износ на каучук от страната и с това бюджета се закрепва поне значително в следващите няколко години. Краят на избрания президент идва през 30-те години, когато се публикува и специален доклад от ООН за ситуацията в страната. Политическата картина изглежда изключително отчайваща:

„Вицепрезидентът Янси и други висши служители на правителството на Либерия, партнирайки с окръжните надзиратели и комисари, започнаха да набират работна ръка за пътно строителство, да изпращат работна ръка в чужбина, използвайки услугите на гранична полиция. Всички служители са получили разрешение да използват сила. В селата се наблюдава повишено ниво на страх, а местните вождове са били унижавани, докато хората им се превозват от една точка до друга като добитък.“

Това е само малка част от страховития доклад. След него правителството подава оставка. Кинг умира на 4 септември 1961 година. След това никой не е успял да счупи рекорда за измама по време на демократични избори.

 
 
Коментарите са изключени за Къде се провеждат най-корумпираните избори според Гинес

Повече информация Виж всички