shareit

История на серийния изнасилвач Марк О’Лиъри от сериала „Unbelievable“ по Netflix

| от |

Потресаващият сексуален хищник, Марк О’Лиъри изнасилва пет жени в два щата за период от три години – a шестата му жертва успява да се измъкне на косъм, като скача от прозореца на спалнята си. Заловен е благодарение на упоритата работа на две жени детективи от различни полицейски сили на Колорадо, които комбинират своите разследвания.

Невговият случай разкрива значителни дупки в полицейската система, като детективите в щата Вашингтон дори категорично отказват да повярват на първата жертва.

Марк в крайна сметка е заловен през 2011 г. и осъден на 327 години и половина, а опустошителната следа, която оставя, довежда до книгата „Unbelievable“ и сериал със същото име по Netflix.

Това е шокиращата истинска история за Марк О’Лиъри и последвалото му залавяне.

Чудовище

Марк О’Лиъри (роден в Колорадо през 1978 г.) знае точно момента, в който хищникът в него се е събудил, според разследващата статия на Propublica от 2015 г.

На 5-годишна възраст родителите му го завеждат да гледа „Завръщането на джедаите“ и когато вижда принцеса Лея в метални бикини, вързана за Джаба Хътянина, у 5-годишното дете се заражда огромното желание да доминира и да поробва жените.

О’Лиъри знае, че тези мисли са нетипични, тъй като израства в нормален дом в предградията на Денвър. Но все пак им се отдава.

След като завършва гимназията, младежът изглежда неориентиран и безцелен, но изненадва родителите си, като се присъедини към армията на САЩ. В базата си в Южна Корея научава умения, които ще използва в бъдеще за собствените си извратени цели като сериен изнасилвач. През март 2004 г. О’Лиъри се жени за рускиня, която среща близо до базата, но докато е с нея, пази натрапчивите си мисли за сексуален садизъм за себе си.

Марк О’Лиъри става сериен изнасилвач

Обратно в САЩ О’Лиъри изнасилва първата си жертва, 18-годишната Мари, в Линууд, Вашингтон. На 11 август 2008 г. той се вмъква през незаключена плъзгаща се врата в дома й около 7:00 часа сутринта. Вече наясно с оформлението на апартамента, след като прониква през същата врата два пъти преди това, О’Лиъри взема връзките от обувките й и кухненски нож, завръзва Мари за китките, слага превръзка на очите й и запушва устата с кърпа. А преди да я изнасили, й разказва как е чакал отвън, слушайки телефонния й разговор с часове, и жестоко я хока, че е оставила вратата отключена. След това поставя личната картна на Мари на гърдите й и я снима.

Скоро О’Лиъри ще удари отново, използвайки същия метод – този път 63-годишна жена в Къркланд.

За съжаление обаче детективите от Линууд не вярват на Мари поради несъответствия в нейната история, които в действителност са причинени от травмата от изнасилването. Нещо повече – полицаите я сплашват да подпише декларация, че си е измислила всичко, и дори стигат дотам да я обвинят в подаване на фалшив сигнал. След като приключват с нея, двете изнасилвания не са свързани, така че О’Лиъри така и не се превръща в личност от висок интерес.

Мъжът се връща в Колорадо, където бракът му пречи на девиантните занимания – затова през 2009 г. се развежда. Вече сам, нищо не го задържа и той започва щателно и продължително наблюдение през прозорците на хората – практика, която нарича „предварителни инспекции“ в домовете – като се уверява, че в обсега на жертвите му няма никакви оръжия.

Така в предградията на Денвър за период от 15 месеца О’Лиъри изнасилва три жени и се опита да изнасили четвърта. Той прави стотици снимки на жертвите си за свое лично забавление, като техните мъчения продължават с часове.

На 4 октомври 2009 г. О’Лиъри изнасилва 65-годишна жена, а по-късно, през юли 2010 г., 46-годишна жена се отървава на косъм, като скача от прозореца на спалнята си, в резултат на което чупи три ребра и пробива белия си дроб. През август 2010 г. О’Лиъри изнасилва 59-годишна вдовица, от която краде розов фотоапарат Sony cyber-shot, след което в началото на януари 2011 г. изнасилва 26-годишна.

Следователите се приближават

Марк О’Лиъри винаги носи ръкавици и кара жертвите си да се къпят дълго, докато събира дрехите им и спалното бельо, за да ги вземе със себе си, защото знае, че армията има ДНК-то му в неговото досие. С поведение, описано от някои жертви като почти джентълменско, според книгата „Unbelievable“, О’Лиъри също посочва как е влязъл в домовете им. „Предполагам, че няма да си оставяш прозорците отворени в бъдеще“, обича да им казва той. А когато една от жертва смело му казва, че трябва да потърси помощ, О’Лиъри й дава отговор: „Твърде късно е за това.“

Две жени детективи – Стейси Галбрайт и Една Хендершот – от различни полицейски сили на Колорадо, си сътрудничат и в крайна сметка свързват атаките с един изнасилвач. В ранните часове преди изнасилването през януари 2011 г. бял пикап Mazda е видян на камера за наблюдение, да обикаля около жилищния комплекс на жертвата, въпреки че регистрационният му номер е нечетлив.

Галбрайт и Хендершот успяват да съпоставят отпечатъци от обувките и ръкавиците му от две местопрестъпления. Изнасилвачът също беше оставил след себе си малки следи от ДНК – няколко кожни клетки, което не е достатъчно за да го идентифицира, но стеснява заподозрените.

След това пристига доклад за подозрителен инцидент с превозно средство: празен бял пикап Mazda от 1993 г., паркиран на половин пресечка от един от домовете на жертвата – и регистриран на някой си Марк Патрик О’Лиъри.

Патрулка на Лейкууд също заснема колата на алеята на къщата му чрез автоматизираната си система с камери. О’Лиъри попада в кадър само два часа след изнасилването през август 2010 г. Показателно е, че описанието му напълно съвпада с тези, предоставени от жертвите. Детективите сравнявар и автомобила с този от видеонаблюдението от януари 2011 г. и три различни прилики потвърждават, че това е едно и също превозно средство.

Влизайки в къщата на О’Лиъри със заповед за обиск, Галбрайт открива цяла планина от доказателства, вариращи от откраднато имущество до инструменти, типични за изнасилвачите, и докладвани от жертвите. След това екипът получава достъп и до компютъра на О’Лиъри и намира папка, кръстена просто „Момичета“ – която е пълна с ужасяващите снимки, които той беше направил на жертвите си.

Справедливост

Твърдейки, че е искал да спести на жертвите си дълъг, протяжен процес, Марк О’Лиъри просто се призна за виновен по 28 обвинения в изнасилване и свързани престъпления. И на 9 декември 2011 г. е осъден на 327 години и половина затвор.

След произнасянето на присъдата, от затвора Колорадо Стърлинг, О’Лиъри излива душата си пред следователите и съвсем скоро детектив Галбрайт свързва изнасилванията във Вашингтон с него. Така той се признава за виновен и за тях и е осъден на още 68 години и половина.

Вътрешни и външни прегледи на работата на полицията в Линууд по случая с изнасилването на Мари признават, че това е „голям пропуск“, и че Мари е била „жертва два пъти“. Тя в крайна сметка ги съди и се споразумява с полицията в Линууд.

Днес тя е омъжена с две деца и работи като шофьор на камион на дълги разстояния.

 
 
Коментарите са изключени за История на серийния изнасилвач Марк О’Лиъри от сериала „Unbelievable“ по Netflix

Повече информация Виж всички