shareit

Даяна Уелс доказа на цяла Аляска, че е достатъчно да е красива, за да се размине с убийство

| от |

В ранните часове на 17 октомври 1953 г. във Феърбанкс, Аляска, бизнесменът Сесил Уелс е застрелян с висококалибрено оръжие, докато спи. Неговата съпруга Даяна е на 31 години и споделя, че е била нападната в дома си, пребита от нападателите и след това инвазията е била смъртоносна. Само няколко дни по-късно униформените ще се върнат у дома ѝ, а след това ще я приберат за още един разпит. Някой е получил сигнал, че Даяна е имала връзка с чернокожия музикант Джони Уорън. Сега разследването има съвсем друга посока.

Случаят скоро ще бъде кръстен „Блондинката от Аляска“ и ще проследи цялата история и разследване. Автори като Джеймс Барлет ще напишат дори книга. След като създава един особен фурор, същата идва и с цяло турне, където основният въпрос е винаги обвързан не със самата история, а защо авторът се е заинтересувал толкова от този случай.

Барлет си спомня, че след като разглежда архивите на Лос Анджелис Таймс, установява нещо много интересно. Черно-бялата снимка на Дияна в стил Мерлин Монро може да накара всеки един папарак да я преследва и да търси нови и още по-пикантни факти за нейната мрачна история. Нито един не се опитва да разбере какво наистина се е случило, Даяна е звездата на вечерта и дори никой да не се интересува от събитията на Аляска, лицето на дамата продава броеве. В хода на събитията става ясно, че дамата е имала връзка с още един цветнокож мъж и това дава храна за всеки един клюкар.

Няма издание, което да не я поставя на корица или поне да не добави една две допълнителни страници. Ако това събитие се случва днес, то няма да има социална мрежа с такъв дълбок пропуск. В повечето криминални романи винаги има един близък, извършил сериозен и фатален инцидент. Има много истории на оцелели при среща с изверги и щом историята започне да се разплита, истинската картина вече е ясна. Най-добрите криминални романи се раждат от хора, които нямат нищо общо със случая и просто гледат отстрани, малко по-трезво от останалите. Причината за този интерес е ясна, няма американец, който все още да не вижда Аляска като голям ледник, където нищо не се случва, но човек може да види полярни мечки.

Авторът е далече от Аляска, израснал е в Лос Анджелис и като външен ще спечели доверието на местните. Тях никой не ги е разпитвал за историята, вниманието е към Даяна, която сега е звездата. Понякога е странно, че едно убийство може да бъде сензация за най-близките. Проблемът за разкриването и съединяването на отделните фрагменти от историята идва с няколко казуса. На първо място откриваме, че няма нито едно физическо доказателство, ФБР унищожава всичко след известно време, включително и полицейските доклади. Остават само историите на хората, които по памет могат да споделят какво наистина е станало. Документи и стари снимки, както и някоя друга изрезка на в-к от близката библиотека ще посочи точно и ясно фактите.

Когато Даяна и Джони Уорън са обвинени в убийство от първа степен, американския шериф Фран Уирт е изпратен в Оукланд, Калифорния, за да може да върне Джони обратно във Феърбанск. Дъщерята на Уирт изпраща някои от непубликуването страници на неговите мемоари, в които той спекулира и допуска къде може да е оръжието на престъплението. Към него добавя и снимка на двойката. Единият е в белезници, а другият има цигара в устата и се усмихва, докато е в оковите. Сред последните снимки може да се открие и още един човек. Уилям Коломбайни, човекът с особена помощ в извършването на престъплението. Уирт подсказва многократно, че това е един от най-важните хора в целия любовен триъгълник.

За съжаление от 53-та година до 2005 г. вече няма много следи. Единственият оцелял по линия на Уилям е неговата внучка, която споделя, че майка ѝ е губила контрол и винаги е побеснявала, когато някой спомене неговото име. Винаги е имало  забрана изобщо да се говори за него, сякаш той не е съществувал.

До днес се въртят теории относно извършителя на убийството и това остава завинаги като едно висящо дело, макар и повечето хора в Аляска да заявяват, че нямат никаква представа какво са правили разследващите. Никой дори не подозира какво се е случило на 8-я етаж в кооперацията във Феърбанкс.

През 1953 г. има показания на две от децата в дома – Сесил и сина на Даяна – Маркуам. Познат е още като Марк и неговият живот също не е приказка. Веднага след случая се появяват материали по негов адрес, при това със заглавия като „Сиракът-милионер“ и други. Вестниците не се интересуват как се чувства, а бързат да посочат колко точно пари ще прибере Марк, докато той самият не разбира какво се случва. Трагедията го настига на 4-годишна възраст. Години по-късно, когато застава пред камерите ще вдигне мистерията относно милионите – всичко отива при адвокатите.

За негова най-голяма радост, той е бил при баба си във вечерта на убийството и никога не е разбрал какво се е случило с баща му. Никой дори не знаел къде се намирала сестрата на Сесил, която също е прибрана от органите на реда, а след това се връща обратно на улицата. Марк е готов да разкаже своята история и обяснява някои от подробностите, споделя някои пикантни подробности, но на финала ще спре да говори. Пожелава късмет на автора и отказва повече да съдейства. След като през 1953 г. получава толкова внимание, сега се надява да бъде далече от цялата история.

Благодарение на социалната мрежа, авторът ще открие някои от приятелите на двойката, които в този момент вече са на около 70-80 години. Те нямат нищо против да си говорят. От тях разбира, че двете дъщери на Даяна са били взети от нея и върнати на бащата от първия брак. Те разказват как частни детективи са работели по случая през 50-те години и как ФБР се е опитвало да остави досието отворено, преди да се наложи на щата да арестува съвсем непознат 4-ти заподозрян. Вместо да се говори за убийства, Даяна се превръща в най-красивата жена в Аляска – титла, спечелена само от вниманието на таблоидите.

Странно е, че дори и този случай да остава отворен и никой дори да няма представа къде са доказателствата, какъв е живота и на двамата, Даяна успява да се измъкне с убийство. Красотата ѝ е достатъчна, за да няма как да се рови толкова далече. Тя е невинна и никога не е участвала в подобен заговор. От другата страна, нейният любим ще изчезне веднага след делото и никой не го вижда повече. Имате рецептата за едно от най-цветните убийства в историята – достатъчно е просто да сте красиви и евентуално да се намирате в Аляска. Именно там рядко се случва нещо интересно.

 
 
Коментарите са изключени за Даяна Уелс доказа на цяла Аляска, че е достатъчно да е красива, за да се размине с убийство

Повече информация Виж всички