shareit

Австралиец призна, че е блъснал гей американец от скала през 1988 г. – и че самият той е гей

| от chr.bg |

Години наред австралиецът Скот Филип Уайт крие две тайни. Първата е, че той убива Скот Джонсън, 27-годишен гей американец, като го бута от скала в Сидни през 1988 г. Втората е, че самият Уайт, баща на 6 деца, е гей.

„Блъснах един човек“, казва Уайт пред полицията през 2020 г., слагайки край на мистерия от три десетилетия за случилото се с 27-годишния младеж. „И той падна зад ръба.“

Уайт се признава за виновен за смъртта на Джонсън и на досъдебното изслушване през януари 2022 г. многократно изкрещява, че е виновен за престъплението. Сайтът Vice пише, че той е осъден на максимум 12 години и 7 месеца, въпреки че съдията отбеляза, че е невъзможно да се заключи, че смъртта на Джонсън е престъпление от омраза „извън разумното съмнение“ и че Уайт вероятно е бил воден от „омраза към себе си“.

Джонсън, който е математик, учи в Канбера, когато тялото му е открито на дъното на пропаст близо до пристанището в Сидни на 10 декември 1988 г. Въпреки че полицията бързо определя смъртта му като самоубийство, семейството на Джонсън има своите съмнения и брат му Стив подтиква следователите да направят втори оглед.

Съдебните лекари преглеждат пак трупа и установяват, чак през 2012 г., че всъщност не могат да определят причината за смъртта на Джонсън. През 2017 г. най-накрая един лекар установява, че математикът „падна от върха на скалата в резултат на извършено или заплаха от насилие от неидентифицирано лице или лица, които го нападат, защото го смятат за хомосексуалист.“

Междувременно Уайт се хвали на семейството си как е пребивал гей мъже през 80-те години. И когато през 2008 г. излиза статия за мистериозната смърт, съпругата му Хелън го пита направо дали той не е имал нещо общо с нея.

Снимка: Facebook

Скот Джонсън

„Той каза, че единственият добър гей е мъртвият гей, на което аз отвърнах: „Значи го хвърлихте от скалата“, разказва по-късно Хелън. „И той заяви: „Не съм виновен, че тъпият гей падна от скалата.“

Според Асошиейтед прес, Хелън Уайт е съобщила за изказването на съпруга си на австралийската полиция през 2019 г. Оттам какво се е случило със Скот Джонсън става малко по-ясно.

Въпреки че е невъзможно да се знае със сигурност какво точно се е случило между Скот Джонсън и Скот Филип Уайт, прокурорите подозират, че двамата мъже са се срещнали в бар, преди да отидат до скалите, известно място за срещи на гей мъже. Там Скот Джонсън се съблича, а Уайт, тогава таен 18-годишен гей, който живее в хомофобско семейство, го напада.

Според The ​​Daily Mail разследващите установяват, че Уайт е ударил Джонсън в главата, което го е накарало да падне от скалата и да умре.

„С жестоко бутане г-н Уайт надвива Скот и той пада“, казва братът на Джонсън Стив в изявлението си за въздействието върху жертвата в съда. „Този ​​човек, който веднъж ми каза, че никога не може да нарани някого дори при самозащита, умира в ужас.“

Съдията се съгласява, казвайки: „Това е ужасна смърт… г-н Джонсън трябва да е бил ужасен, когато осъзнава, че ще падне върху скалите отдолу, когато съзнава съдбата си.“

Трагично, смъртта на Скот Джонсън изглежда е била част от по-широк модел в Сидни по това време. Според The ​​New York Times, австралийската полиция разглежда десетки подобни смъртни случаи на гей мъже през 80-те години.

„Полицейската култура в Австралия до началото на 90-те години на миналия век е враждебна към гей мъжете“, казва пред The ​​New York Times Майкъл Кърби, пенсиониран съдия от Върховния съд и гей. „Имаше отношение на самодоволство и безразличие. Със сигурност липсва обичайната енергична мотивация за проследяване на убийците.“, казва още той.

И двете сестри на Джонсън изтъкват полицейското безразличие в изявленията си.

„Как може една общност да се провали толкова зрелищно, че да създадат момчета, способни на такъв ужас?“, пита сестрата на Джонсън Ребека, като отбелязва, че заключението на полицията, че брат й е починал от самоубийство, „няма логика“. Другата му сестра, Розмари, нарича половинчатото разследване на смъртта на брат й „незащитимо и нечовешко“.

Засега поне семейството на Скот Джонсън е намерило справедливост за своя любим човек. Въпреки че убиецът му планира да обжалва присъдата си, признанието на Скот Филип Уайт означава, че вече няма нужда да се чудят какво се е случило с Джонсън през онази декемврийска нощ през 1988 г.

 
 
Коментарите са изключени за Австралиец призна, че е блъснал гей американец от скала през 1988 г. – и че самият той е гей

Повече информация Виж всички