shareit

76% от подрастващите момичета са получили нежелани снимки на гениталии

| от |

Непоисканите снимки на мъжки гениталии са форма на сексуален тормоз. В предишна анкета на YouGov в Обединеното кралство е установено, че 54% от анкетираните жени (18-24) са получавали снимка на мъжки полови органи, а 47% от тази цифра са били непоискани. Това проучване също така подчертава, че 46% от жените милениълки са получили такива снимки за първи път преди да навършат 18-годишна възраст.

Понастоящем в Обединеното кралство е не само неприлично, но е и сексуално престъпление, ако възрастен мъж изпрати снимка на члена си на лице под 18 години, и също така е незаконен акт за непълнолетни да създават интимни изображения на себе си, тъй като се класифицира като детска порнография. Въпреки тези ограничения в закона, на младите хора все още се изпращат такива снимки и изследователи публикуват проучване в списанието Sex Roles, което изследва опита с такива снимки на тийнейджърките (11-18).

В проучването изследователите провеждат семинари в седем различни средни училища в Обединеното кралство, което позволява на 144 участници да обяснят и физически да нарисуват какво са получавали като изображения в различни приложения за социални медии.

Установява е, че 76% от момичетата в проучването са получили снимка на пенис, а 70% са били помолени да изпратят голи снимки – често това искане е било след изпращане на непоискана снимка в опит да се започне еквивалентна размяна. Повечето от тези изображения често са от неизвестни податели, но някои са изпратени от приятели на момичето, „приятели на приятели“ или връстници, познати само онлайн.

В това проучване е подчертан проблемът със Snapchat – често първият път, когато момичетата са получавали този тип снимки, е в това приложение, когато те са нямали активирани функции за поверителност. Приложението помага да се нормализира това съдържание, тъй като хората могат да останат анонимни и съдържанието е достъпно само за кратък период от време.

Често е по-лесно за млад човек да блокира подателите или да игнорира съобщения, вместо да ги докладва на властите. Анкетираните момичета казват, че снимките стават нещо нормално, когато „свикнете“ или „им се присмее и си продължавайте“.

В училищата има стигматизъм, свързан с изпращането на такива снимки и често се приема, че хората, които са ги получили, са участвали в някакъв търговски сценарий и са изпратили обратно гола снимка. Това обвинение и съответно засрамването на жертвите повлияват емоционално на момичетата и допълнително ги затрудняват да докладват за тормоза.

При малка част от тях на снимките не се гледа негативно, а се възприемаше като знак за желание, обръщане на внимание и като цяло комплимент. Въпреки това все още има някои полови двойни стандарти и когато някои момичета искат изображенията, те се сблъскват с обиди и срам, което не се случва с мъжете.

Като цяло, този тип изследвания подчертават необходимостта от специфични за всяка социална платформата насоки относно настройките за поверителност и методите за докладване, но по такъв начин, че момичетата, на които се изпращат изображенията, да не бъдат повторно жертви или да бъдат държани отговорни за причиняването на собствения си тормоз. Освен това е необходимо повече информираност, тъй като докладването е ограничено, тъй като много от младите хора не разбират, че снимките са форма на тормоз.

Във френското законодателство тази практика може да се разглежда като ексхибиционизъм, наказуем с 1 година лишаване от свобода и глоба от 15 000 евро. Повторната практика ще се счита за тормоз, наказуема с 2 до 3 години лишаване от свобода и глоба от 30 000 до 45 000 евро в зависимост от възрастта на жертвата. И накрая, ако получателят е непълнолетен, наказанието е 7 години затвор и глоба от 100 000 евро. През 2019 г. поправителният съд на Роан осъди мъж рецидивист на 3 години затвор след жалби на 49 жертви на възраст между 12 и 90 години.

В Тексас, подателят на непоискана снимка на пишка подлежи на глоба от $500.

Финландия се готвеше да приеме закон през 2021 г. със законопроект, който въвежда наказание до 6 месеца затвор.

В Холандия изпращането на снимка с неподходящо съдържание е сексуално престъпление и през 2018 г. мъж е осъден на 80 часа общественополезен труд, половината от които условно, и да заплати на жертвата обезщетение от 372 евро.

Престъпление е и в Германия, съгласно § 184 – неразрешено разпространение на порнографски материали – от Наказателния кодекс. Деянието се наказва с лишаване от свобода до 1 година или глоба.

 
 
Коментарите са изключени за 76% от подрастващите момичета са получили нежелани снимки на гениталии

Повече информация Виж всички