shareit

Защо и как е изгубено Изгубеното поколение

| от |

Терминът „Изгубено поколение“ се отнася до поколението хора, които достигат пълнолетие по време на или непосредствено след Първата световна война. При използването на думата „загубени“ психолозите имат предвид „дезориентираните, странстващи, безпътни“ чувства, които много от оцелелите носят след една от най-ужасяващите войни в съвременната история.

В по-дълбок смисъл изгубеното поколение е „изгубено“, тъй като установява, че консервативните морални и социални ценности на техните родители са без значение в следвоенния свят. В Съединените щати политиката на президента Уорън Г. Хардинг за „връщане към нормалното“, която призовава за връщане към начина на живот преди Първата световна война, оставя членовете на изгубеното поколение да се чувстват духовно отчуждени от това, което според тях е безнадеждно провинциално, материалистичен и емоционално безплоден живот.

След като стават свидетели на това, което смятат за безсмислена смърт в толкова голям мащаб по време на войната, много членове на поколението отхвърлят по-традиционните идеи за правилно поведение, морал и роли на пола. Считат се за „изгубени“ поради склонността им да действат безцелно, дори безразсъдно, като често се фокусират върху хедонистичното натрупване на лично богатство.

В литературата терминът също така се отнася до група известни американски автори и поети, включително Ърнест Хемингуей, Гертруда Стайн, Ф. Скот Фицджералд и Т. С. Елиът, чиито произведения често описват вътрешните борби на „Изгубеното поколение“.

F Scott Fitzgerald 1921

Франсис Скот Фицджералд

Смята се, че терминът идва от действителен разговор, който Гертруда Стайн чува, в който френски собственик на гараж подигравателно казва на младия си служител: „Всички сте изгубено поколение“. Тя след това повтори фразата на своя колега и ученик Ърнест Хемингуей, който популяризира термина, когато го ползва като епиграф към класическия си роман от 1926 г. „Слънце изгрява“.

В интервю за проекта си „Хемингуей“ Кърк Кърнът, автор на няколко книги за писателите от Поколението, предполага, че те изразяват митологизирани версии на собствения си живот. Кърнът казва още:

„Те бяха убедени, че са плод на осакатяване на едно цяло поколение и искаха да уловят преживяването на новите неща в света около тях. Затова те са склонни да пишат за отчуждение, нестабилни навици като пиене, разводи, секс и различни разновидности на неконвенционална самоличност.“

По време на своите романи „Слънце изгрява“ и „Великият Гетсби“, Хемингуей и Фицджералд представят потиснатия, снизходителен начин на живот на своите герои от „Изгубеното поколение“. И във „Великият Гетсби“, и в „Ехо от ерата на джаза“ Фицджералд изобразява безкраен поток от пищни партита, организирани от главните герои.

Със своите напълно унищожени от войната ценности, американските приятелски кръгове в „Слънце изгрява“ на Хемингуей и „Безкраен празник“ водят плитък, хедонистичен начин на живот, безцелно обикаляйки света, докато пият и купонясват.

Членовете на Изгубеното поколение разглеждат идеята за „американската мечта“ като голяма измама. Това става видна тема във „Великия Гетсби“, тъй като разказвачът на историята Ник Карауей разбира, че огромното богатство на Гетсби е получено с голямо нещастие.

За Фицджералд традиционния смисъл на американската мечта – че упоритата работа ще доведе до успех – е развален. За Изгубеното поколение „изживяването на мечтата“ вече не означава просто изграждане на самодостатъчен живот, а обогатяване по всякакъв начин.

T.S. Eliot, 1923

Т.С. Елиът

Много млади мъже с нетърпение влизат в Първата световна война, все още вярвайки, че битката е по-скоро рицарско, дори бляскаво занимание, отколкото нехуманна борба за оцеляване. Реалността, която те преживяват – жестокото избиване на повече от 18 милиона души, включително 6 милиона цивилни – разрушава традиционните им представи за мъжественост и възприятията им за различните роли на мъжете и жените в обществото. Останал импотентен от военните си рани, Джейк, разказвачът и централен герой в „Слънце изгрява“, описва как неговата сексуално агресивна и развратна любовница Брет се държи като „мъжът“ в опит да бъде „едно от момчетата“, за да контролира живота на нейните сексуални партньори.

В иронично озаглавеното стихотворение на Т.С. Елиът „Любовната песен на Дж. Алфред Пруфрок“, Пруфрок се оплаква, че срама от чувството за кастриране го е направил сексуално фрустриран и неспособен да обяви любовта си към неназованата жена в поемата, наричана „те“.

Gertrude Stein 1935-01-04

Гертруда Стайн

Задава ли се ново Изгубено поколение?

По своята същност всички войни създават „изгубени“ оцелели.

Докато ветераните днес почти традиционно се самоубиват и страдат от посттравматично стресово разстройство (ПТСР) много по-често от общото население, завръщащите се ветерани от войната в Персийския залив и войните в Афганистан и Ирак са изложени на още по-висок риск. Според доклад от 2016 г. средно 20 от тези хора на ден умират от самоубийство.

Възможно ли е тези „модерни“ войни да създадат модерно „Изгубено поколение“? С психически рани, често по-сериозни и далеч по-трудни за лечение от физическите, много ветерани се борят да се реинтегрират в цивилното общество. Доклад на RAND Corporation изчислява, че около 20% от завръщащите се войници или имат или ще развият ПТСР.

 
 
Коментарите са изключени за Защо и как е изгубено Изгубеното поколение

Повече информация Виж всички