shareit

Запознайте се с Гладис Пресли, майката на Елвис Пресли и любовта на живота му

| от |

Елвис Пресли прекарва голяма част от кариерата си като най-голямата суперзвезда на Америка – и междувременно открадва сърцата на безброй жени. Но според някои хора певецът е имал очи само за една жена: майка му Гладис Пресли.

Гладис е голяма фигура в живота на Елвис. Свръхгрижовна майка-орлица, тя влива всичките си амбиции и привързаност в единствения си син. Но когато той става известен и успешен, тя повяхва под неумолимия блясък на прожекторите.

Нейната преждевременна смърт през 1958 г. напълно съкрушава Елвис – и предвещава собствената му ранна смърт почти точно19 години по-късно.

Historic Blue Moon Museum Verona MS 023

Майката и бащата на Елвис

Гладис Пресли и раждането на Елвис

Гладис Лав Смит е родена на 25 април 1912 г., Госпожа Пресли израства в свят далеч от славата и богатствата, които синът й един ден ще постигне. Като дъщеря на фермер на памук, тя навършва пълнолетие в Мисисипи.

След това, през 30-те години на миналия век Гладис срещна съдбовно Върнън Пресли, докато е на църква. Въпреки че е четири години по-голяма от него – а Върнън, на 17, е непълнолетен — те лъжат за възрастта си, за да се оженят през 1933 г. И скоро Гладис забременява.

Но когато идва време да роди на 8 януари 1935 г., се случва трагедия. Гладис има близнаци, но първото момче, Джеси Гарън Пресли, е мъртвородено. Само второто момче, Елвис Арън Пресли, оцелява.

За Гладис това означава, че Елвис поглъща целия потенциал, който брат му близнак би имал, ако беше оцелял. Твърди се, че тя вярва, че „когато единият близнак умира, този, който е оживява, получава цялата сила и на двамата.“

През следващите години пък тя от своя страна ще дари Елвис с двойно повече обич.

Girls Girls Girls Poster B

Как изгревът на Елвис предизвика залеза на Гладис

Докато Елвис израства, Гладис Пресли – може би травмирана от загубата на брат му – винаги го държи близо до себе си. Когато е бебе, тя дори го влачи в чувал със себе си, докато работи на памучни ниви.

Майката и синът се обръщат един към друг с редица сладникави имена, говорят си като на бебета и дори споделят едно и също легло през тийнейджърските години на Елвис поради бедност. Когато Върнън за кратко влиза в затвора за фалшифициране на чек през 1938 г., Гладис Пресли и синът й стават още по-близки…

Според Елвис първата песен, която записва, е за майка му. През 1953 г., на 18-годишна възраст, той отива в Sun Studio в Мемфис, за да запише „My Happiness“ като подарък за рождения ден на Гладис. Този запис се оказва искрата, която в крайна сметка ще възпламени една суперзвезда.

Но възходът на Елвис бележи падането на Гладис. Въпреки че се гордее със сина си, тя трудно се справя със славата му. В имението на Елвис в Мемфис, Грейсланд, съседите се подиграват как Гладис пере на открито, а служителите на Елвис я молят да спре да храни пилетата си на моравата.

„Иска ми се отново да сме бедни, наистина ми се иска“, казва тя веднъж на приятел по телефона. В разговор със своя братовчедка пък Гладис се нарича „най-нещастната жена на Земята“.

Депресирана, изолирана и объркана от славата на сина си, тя започва да пие и да взема хапчета за отслабване. До 1958 г. развива хепатит.

Elvis Presley Hollywood Walk of Fame Star

Разтърсващата смърт на майката на Елвис Пресли

През август 1958 г. се разпространява новината, че майката на Елвис е болна. Елвис, който тогава служи в армията на САЩ и е разположен в Германия, бързо се прибра вкъщи, за да я види и пристига точно навреме. На 14 август 1958 г. Гладис умира на 46-годишна възраст. Въпреки че причината е сърдечен удар, по-късно се установява, че един от допринасящите фактори е чернодробна недостатъчност поради алкохолно отравяне.

„Това ми разби сърцето“, казва Елвис Пресли. „Тя винаги е била най-личното ми момиче.“

На погребението й Елвис е неутешим. „Сбогом, скъпа. Обичахме те“, казва певецът на гроба на Гладис. „О, Боже, всичко, което имам, изчезна. Живях живота си за теб. Обичах те толкова много.“

Елвис едва ходи, след като погребва майка си. И много близки до него казват, че се е променил безвъзвратно след смъртта й – той скърби за загубата й с години и мисли за нея във връзка с почти всичко, което прави.

Дори след смъртта си, майката на Елвис Пресли запазва своето влияние в живота на певеца. Когато се срещна с бъдещата си съпруга Присила, той говори непрестанно за Гладис. Дори се смята, че вижда прилика между двамата. По-късно Присила отбелязва, че майката на Елвис е била истинската „любов на живота му“.

Въпреки че мнозина намират близките му отношения с Гладис за сърцераздирателни, други повдигат въпроси за това колко „необичайно“ близки са. Дори бащата на Елвис Върнън – който също е близък със сина си – изглежда изумен от тесните отношения между майка и син.

По някакъв странен начин дори смъртта на Елвис е свързана с майка му. Почти точно 19 години след като погребва Гладис, Елвис Пресли умира на 16 август 1977 г.

Той и родителите му са погребани един до друг в имението му Грейсланд.

 
 
Коментарите са изключени за Запознайте се с Гладис Пресли, майката на Елвис Пресли и любовта на живота му

Повече информация Виж всички