Зайци и вещици: Зловещите ретро обяснения за родилните петна

| от |

През май 1927 г. читателка на вестник Spokesman-Review в Спокейн, Вашингтон, пише до рубриката на лекаря за неотложен проблем, свързан с бременността.

„От известно време чувам, че ако една бъдеща майка, да речем през четвъртия месец, пожелае нещо, тя трябва да го получи или в противен случай то ще се отрази по някакъв начин на детето. Например, ако й хрумне, че иска ягоди, и не ги получи, дали детето ще бъде белязано с червени следи, наподобяващи ягоди?“

Макар че д-р У. А. Евънс, отговаря със здрав разум („Това е грешно, от всяка гледна точка“), по онова време не е било необичайно родилните петна да предизвикват редица суеверия.

Какво представляват родилните петна?

Смята се, че приблизително 10% от всички бебета се раждат с някакъв вид родилен белег, който може да бъде повдигнат или плосък, червен или кафяв, голям или малък. Съдовите родилни петна са резултат от разрастване на кръвоносните съдове, докато други са просто клетки, които имат различна пигментация от останалата част на кожата. (Бенките са един от видовете пигментирани родилни петна.)

Някои от тях могат да бъдат доста големи. Вероятно няма по-известно родилно петно от това на някогашния лидер на Съветския съюз Михаил Горбачов. Когато през 80-те години на миналия век напрежението около Студената война се разраства, голямото петно във формата на карта на челото на рядко окосмената глава на Горбачов веднага се разпознава. Такива следи често се наричат петна от вино заради приликата им с разлято питие.

Повечето от тях, като тези на Горбачов, са доброкачествени; понякога някои изискват дерматологична намеса. Освен това науката не е сигурна какво ги причинява – което е позволило да се наложат много митове и суеверия.

Bundesarchiv Bild 183-1986-0421-010, Berlin, XI. SED-Parteitag, Gorbatschow, Honecker

Михаил Горбачов

Странни стари теории за произхода на родилните петна

Може би най-ужасяващото погрешно схващане за родилните петна е, че те могат да бъдат „доказателство“, че в даден човек е вещица. По време на прословутите Салемски процеси през XVII в. жените са били подозирани в магьосничество, ако са имали родилно петно, бенка или друг кожен белег. Вместо да се смятат за аномалия на пигмента или на кръвоносните съдове, те били наречени „знаци на вещица“ или „знаци на дявола“ и са били добавени към купчината неверни научни факти, довели до осъждането на невинни жени.

Родилните петна отдавна се преплитат и с идеята за майчините реакции, или мислите и дейностите, извършвани от бременната, които имат потенциала да повлияят на нероденото ѝ дете. Някога популярно обяснение е било желанието за храна: теорията гласи, че ако бременната родителка има желание за конкретна храна и го пренебрегне, бебето ѝ ще се появи с родилен белег във формата на храната, която е пренебрегнала. Или пък бременната може да се одраска някъде по кожата, в резултат на което родилният белег ще се появи на същото място по тялото на бебето.

Майчините впечатления могат да бъдат и в двете посоки. Ако бременната се възхищава, например, на гръцка статуя, тя може би е щяла да има привлекателно потомство. Или пък ако по някакъв начин има среща със заек, бебето може да има разцепена (или заешка) устна. Според друго суеверие майка, която среща еднокрак човек, може да роди еднокрако бебе. Въобще вярвало се е, че всякакъв вид уплаха може да остави траен отпечатък.

Макар че тези вярвания са се запазили и през 20. век, за което свидетелства загрижената читателка на Spokesman-Review, рационалните обяснения е имало доста преди това. Един кореспондент на медицинско списание през 1898 г. се оплаква от „вредния гоблин“, който е пренаталното впечатление.

Въпреки че хората до голяма степен са отхвърлили подобни митове, фолклорът все още може да даде информация за това как са се тълкуват родилните петна. В продължение на векове щъркелите са били емблема на плодородието, доставяйки бебета на щастливи семейства. (Освен това те са позволявали на родителите да избягват обсъждането на въпроса за зачеването.) Ако детето е имало родилен белег отзад на врата, то е било известно като ухапване от щъркел, което звучи доста по-приятно от това да има „знак на дявола“.

 
 
Коментарите са изключени за Зайци и вещици: Зловещите ретро обяснения за родилните петна

Повече информация Виж всички