shareit

Пенсионерка откри 2000-годишен фигурка на римски пенис в английска ферма

| от |

Уенди Томпсън прекарва последния ден на 2020 г., обикаляйки ферма Хайъм близо до Грейвсенд и Строуд в Кент, Англия, със своя металотърсач, с който жената често прекарва свободното си време, като хоби. 73-годишната пенсионирана агентка по недвижими имоти обаче не е очаквала да влезе в историята точно в този ден и точно по този начин. Тя забива лопата в едно особено обещаващо парче земя по сигнал на уреда… и намира висулка с формата на пенис на възраст 2000 години.

Според The ​​Independent, сребърният артефакт е дълъг само 3 сантиметра и тежи едва 8,5 грама. Датиран е между 43 и 410 г. сл. Хр. и след разследване е класифициран като национално съкровище. Той не само се приписва на древен Рим, но хвърля светлина върху фалосцентричните вярвания на този народ.

„Последният човек, който го е държал, е от онази епоха“, казва Томпсън. „От много, много време лежи в земята и чака да дойда и да го намеря.“

Според LiveScience римските войници, които отиват на битка, носели амулет-пенис, за да ги предпази от врага. Родителите слагали върху децата си с такива висулки, за да прогонят „злото око“ – олицетворение на лошия късмет.

Томпсън е в пълно страхопочитание от откритието, тъй като висулката е едва вторият по рода си сребърен амулет на пенис, откриван някога в Обединеното кралство.

„Първоначално всъщност беше само мъничко нещо“, казва Томпсън. „Както всеки друг път, покривахме поле нагоре и надолу с металдетектора, когато той изписка. Обърнах една лопата земя и той се появи! На около 20-тина сантиметра дълбочина, предполагам. Мислех, че е на около 2000 години и действително така се оказа.“

Въпреки че точната дата все още не е определена, в доклад на Британския музей се отбелязва, че фалическият дизайн на висулката „сочи към римската епоха“.

Amulettes phalliques gallo-romaines Musée Saint-Remi 120208

Амулети фасцинуси от Гало-романски период, музей Сен Реми, Реймс

Литания от преоткрито римско изкуство отдавна предполага, че фалическите образи са знак за мъжество, сила и късмет. Според Ancient Origins тя потвърждава господството на човека над всеки, който тогава е смятан за по-нисш – от момичета и жени до момчета и роби. Също така се свързва с поклонението към мъжки богове като Хефест и Дионис.

Самият римски философ Плиний Стари е писал за фасцинуса, който римската религия счита за физическо въплъщение на божествената мъжка сила. Децата носят такива амулети на шията си, за да ги предпазват от болести или нещастия, докато войниците се надяваха, че ще им помогнат да победят по време на война.

„Бебетата са под специалното попечителство на бог Фаскин, не само техен покровител, но и на генералите“, пише Плиний, според Ancient Origins. „Именно образът на това божество е прикрепен под триумфалната карета на победоносния генерал, който да го защитава, като някой придружаващ лекар, от ефектите на завистта.“

Материалът на тази конкретна висулка подсказва, че собственикът й вече е преодолял доста лош късмет. Само още една друга сребърна висулка пенис, открита в Обединеното кралство, е изработена от сребро; останалите 450 са направени от по-достъпните мед или бронз. За координатора на изследванията от университета в Нюкасъл Роб Колинс това каза много.

„Изборът на сребро като материал може да бъде по много причини, една от които е просто защото носещият може да си го позволи и съответно висулката след това се излага на показ, като бижу“, казва той. „Въпреки това, подозирам, че среброто като материал също има и магически свойства или връзки с целия митологичен аспект на нещата.“

Британският музей обяснява, че тази висулка изобразява „отпуснат макрофалос“, който символизира „липса на контрол и почти варварска сексуалност“, а не еректирал пенис, което би символизирало високомерие и сила да победиш злото око на лошия късмет. Музеят също така отбеляза връзка между фалическите изображения и военни обекти като Адриановия вал.

„Тъй като става въпрос за метал с по-високо качество от медната сплав, може да се смята, че среброто укрепва защитните способности на фалоса“, казва Лори Роджърсън, специалист по антики.

„Знаем, че децата са били защитавани от тези апотропейни устройства, а археологическите доказателства сочат, че използването им във Великобритания е било много популярно в римската армия.

Самата Томпсън, уви, е принудена да се раздели с висулката според британския закон, който изисква хората с металдетектори да докладват за откритията си в рамките на 14 дни. Въпреки че финансовата оценка на артефакта все още не е завършена, жената не e в това хоби заради парите, но планира да раздели своя дял с неволния късметлия и собственик на ферма.

„Не търся парите, но е хубаво да го видя продаден за истинската му стойност“, казва Томпсън. „Не намирам предмети, защото са ценни, а заради историята и знанието, че някой някога е притежавал този предмет. Чувството е наистина вълшебно.“

 
 
Коментарите са изключени за Пенсионерка откри 2000-годишен фигурка на римски пенис в английска ферма

Повече информация Виж всички