shareit

Откъде идва изненадата гола жена да изскочи от торта

| от |

Никой не купонясва така, както древните римляни купонясват. И те като че ли са първите, които комбинират храна и забавление – богатите се опитват да се надцакат един друг с колкото могат по-екзотични ястия: пауни, щрауси, съсели и редки пойни птички. Да напълниш едно животно с други животни пък било особено удоволствие.

В средновековието кралските особи също са си давали банкети, разкошни до гротеска. Понякога те правят блюда, които приличат на нещо като икебани – сготвените животни са направени да изглеждат като живи, а гарнитурата, като естествената им среда. Устите на някои животни като риби и лебеди се пълнели с алкохол, който при сервиране се запалва, за да създаде ефект на огнедишане. Стереотипната ябълка в устата на печено прасенце също произлиза от този период като целта отново е да се внуши активност на сготвеното животно.

Преходът към живи животни на този етап е съвсем логичен и познайте какво се случва в края на Средновековието. Десертите по това време се поднасяли с цяла програма от актьори, музиканти, фонтани от вино и какво ли още не. Блюдо с живи животни, най-често жаби или птици, затворени в пай, били толкова популярни, че в една италианска готварска книга от 1474 майстор Мартино обяснява как трябва да направим дупка в пая, да сложим на дъното й друг пай и след това:

…в празното пространство около малкия пай сложете малко живи птици, колкото ще се поберат, като те трябва да се поставят точно преди да се сервира. След като се сервира паят пред хората на банкета, капакът се маха и птиците излитат. Това се прави, за забавление на гостите ви. И за да не останат разочаровани, нарежете малкия пай и го сервирайте.

Нещата продължават да ескалират. През 17 век на банкет у известният френски инженер Филип Ле Бон, всред всички блюда и почерпки се намира гигантски пай (отново…), който крие в себе си 28 (двадесет и осем) музиканта. През 1626 херцогът и херцогинята на Бъкингам сервират на Чарлз I пай, от който излиза джудже. В най-близко бъдеще ще ви разкажем историята за сър Джефри Хъдсън.

588px-Evelyn_Nesbit_12056u

Евелин Несбит

До 19 век палитрата от хора, затваряни в храна, се изчерпвала с привлекателни жени, защото често най-яките партита се правили от един богат мъж, който се опитва да впечатли други важни мъже, докато съпругите им си седят вкъщи. Един от тези хора, например, е богатият архитект Станфорд Уайт, който организира купон в Ню Йорк Сити през 1895 за други бележити мъже, сред които илюстраторът Чарлз Дана Гибсън и Никола Тесла. Една от атракциите на вечерта била голяма торта, от която, според известният модел Евелин Несбит, изскочила 15 или 16-годишната красавица Сузи Джонсън само някакви прозрачна дрешка.

Едва няколко години по-късно безобразно богатият съпруг на Евелин, Хари Тоу, убива Уайт. Причината е че Станфорд Уайт изнасилва Несбит, докато тя лежи в безсъзнание пияна в дома му след като двамата са пили шампанско. Докато я ухажва, Хари Тоу смята, че момичето е девствено, но след като разбира злощастният начин, по който изгубва девствеността си, не спира с ухажванията си, които в крайна сметка ще я склонят да му пристане. Но след сватбата Тоу убива Уайт, докато крещи „Ти съсипа жена ми!“

Последвалото съдебно дело става толкова популярно, че някои го наричат „Делото на века“ (става въпрос за 20 век). Целият съдебен процес е отразен в медиите, а вечерта със Сузи Джонсън става известна като „Вечерята с момичето от пая“. Това изключително много популяризира парти изненадата жена да изскача от храна и съответно средностатистическите хора започват да я търсят.

Така до 50-те години на 20 век изненадата вече е почти задължителна за ергенски партита, офисни партита, комшийски събирания… А тортите са съвсем истински, а не както мнозина си мислят – от картон.

013-Cake-Cake-Cake-v1.1.mp4_.00_04_41_22.Still003

Кадър от филма „Some like it hot“ от 1959, IMDB

До края на 70-те обаче изненадата започва да умира, когато движението за равни права между половете започва да набира скорост и в резултат на това на почти голи жени, излизащи от торти, не се гледало с одобрение в офиса, както и на други места (освен на ергенските партита, които остават последен бастион).

Днес изненадата се използва по-скоро с ирония и като шега, отколкото като сериозна част от програмата. По места като Лас Вегас, разбира се, можете да наемете абсолютно сериозно гола жена с истинска торта (но във Вегас може всичко). В момента услугата, където се предлага, е като да си наемеш стриптизьорка само че тортата най-често е от картон. Но кой го е грижа за тортата…

 
 
Коментарите са изключени за Откъде идва изненадата гола жена да изскочи от торта

Повече информация Виж всички