shareit

Музикални хроники: Синът на Боно и една нова група, която няма как да не напомня на U2

| от Тодор Ковачев |

Боно от U2 е сред рок знаменитостите, познати на целия свят.

Фронтменът на легендарната ирландска група може да се похвали с десетилетна история като успешен певец, активист, филантроп и бизнесмен. Той е лицето на една от най-здравите и непоклатими формации в музикалната история – тъй като U2 възникват още в средата на 70-те и до днес съществуват в непроменен състав.

Певецът с истинско име Пол Дейвид Хюсън е също толкова стабилен и в личния си живот и за разлика от толкова много други музикални звезди, не е минавал през публични любовни драми, разводи и афери. 

От близо 40 години той е женен за съпругата си Алисън, с която се запознават още в гимназията и с която днес се радват на 4 деца. А едно от тях вече върви уверено по неговия път и печели с музиката си не само феновете на U2, но и едно съвсем ново поколение слушатели.

22-годишният Илайджа Хюсън е фронтмен на обещаващата рок група Inhaler, която през тази година издаде първия си албум и дебютира под №1 във Великобритания – постижение, за което U2 трябваше да чакат чак до своя трети албум.

Отличаваща се със страстните вокали на Илайджа, бандата предизвиква сравнения с The Killers, Kings of Leon и, неизбежно, U2. Гласовете на баща и син си приличат, на моменти смайващо много, а младежът е наясно, че сравненията ще го следват през целия му живот и ще му поставят невероятно висока летва. „Като започнах да пея всички ми казваха „Звучиш като баща си“, но нищо не мога да направя, това е просто ген. С групата трябва да работим дори по-упорито, за да спечелим и скептично настроените. Но така или иначе щяхме да се занимаваме с музика, независимо кой е баща ми“, сигурен е Илайджа.

Групата изминава пътя от възможно най-малки клубове в Ирландия до успеха на дебютното си издание и признава, че никога не е очаквала да бъде №1 още с първия албум. „Определено си намерихме фен база във Великобритания, която даже може и да не знае кои са U2. Известността на баща ми със сигурност ни е отворила някои врати, но мисля, че тези врати се затварят също толкова бързо, защото някои хора имат предразсъдъци към групата“, разсъждава Илайджа. „Но нямаме проблем с това, стига да ни дойдете на концерт и да си купите наша тениска на излизане“.

Квартетът от Дъблин издава първото си парче I Want You през 2017 г. и бързо попада в полезрението на търсачите на млади таланти. „Сигурен съм, че много хора са очаквали да поемем по лесния път и да се възползваме от връзките си, но не го направихме. Извървяхме целия път. Важно е човек да го направи, за да изгради характер и за да знае, че бандата му може да просъществува“, казва още Илайджа Хюсън.

Певецът споделя, че се е наложило да убеждава родителите си да подкрепят музикалната му кариера, а в началото те не са били много ентусиазирани от неговия избор. „Искаха да отида в колеж, както иска всеки родител. Но мисля, че просто видяха, че обичам това и че сме добри. Ако не бяхме добри, веднага щяха да ни кажат да се откажем и да продължим с учението. Но сега ни подкрепят много“.

Освен постоянните сравнения, с които Илайджа е свикнал, той е подложен и на неизменния въпрос какво е да израснеш като син на Боно. И признава, че детството му понякога е било „странен спектакъл“. „Мисля, че заради цялото нещо с него, аз не исках да бъда фронтмен, предпочитах да съм водеща или ритъм китара“. Съдбата обаче е отредила на момчето друг път.

Впрочем, не по-малко амбициозни са пътищата и на останалите деца на Боно. 30-годишната Ив Хюсън е актриса, която вече записа доста роли в киното, включително в една скорошна екранизация на „Робин Худ“, както и в „Мостът на шпионите“ на Стивън Спилбърг (където пък изигра дъщерята на Том Ханкс). И тя признава, че в началото родителите ѝ не са искали да става актриса, но прочутият ѝ баща е направил по-лесно „преминаването през вратата“. Днес Ив Хюсън е изградила собствена репутация и същото важи за по-голямата ѝ сестра Джордан, която се развива като социален активист. Най-млад сред децата на легендарния певец е 20-годишният Джон Хюсън, около когото засега няма голям шум, но Боно е споменавал, че той е обещаващ спортист. 

От наличните свидетелства става ясно, че фронтменът на U2 държи децата му да не се чувстват привилегировани и предпочита сами да се сблъскат с последствията от решенията си. „Той знае, че е важно всеки да направи своите грешки“, изтъква Илайджа Хюсън. „И на мен ми каза относно музиката да действам сам и да открия нещата за себе си“.

Inhaler имат да изкачват необятна планина, ако искат да се сравняват със 170-те милиона продажби на албуми, с които могат да се похвалят U2. Но въпреки това, Илайджа разказва, че вижда как млади хора за пръв път откриват групата на баща му покрай неговата – парадокс, който вероятно ще бъде все по-често срещан.

„Веднъж на концерт в Белфаст един човек изтича до нашия ван като се качвахме и викаше „Синът на Боно, синът на Боно!“ Каза на приятелката си „Това е синът на Боно“, а тя го попита: „Кой е този Боно?“

„Това е просто смешно“, признава Илайджа – за когото най-вероятно тепърва ще слушаме все повече. И то не само като за „сина на Боно“, но и като за изпълнител със собствено място в музикалния свят и собствена мисия.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Синът на Боно и една нова група, която няма как да не напомня на U2

Повече информация Виж всички