shareit

Музикални хроники: Един от най-влиятелните барабанисти се превърна в убиец и шизофреник, а накрая умря забравен в затвора

| от Тодор Ковачев |

Новината за смъртта на Джим Гордън на 13 март тази година мина незабелязано.

Един от най-влиятелните барабанисти на своето време си отиде до голяма степен забравен и отдавна отписан – а музикалният му принос остава засенчен от ужасяващо престъпление, превърнало го в убиец и затворник.

От края на 60-те и в по-голямата част на 70-те американецът прави забележителна кариера и участва в множество записи на легендарни песни. Той е част от прочутата група сесийни музиканти, известни като Wrecking Crew, които записват песни и албуми на Ерик Клептън, Джо Кокър, Алис Купър, Том Уейтс, Джон Ленън, Франк Запа, Том Пети, Нийл Даймънд, Beach Boys и още множество големи имена.

Гордън записва не само барабани, но и разнообразни перкусии, плюс пиано, орган и духови инструменти, а в студиата действа също като аранжор, понякога и като съавтор на основните композиции. Дори само бегъл поглед към дискографията на Джим Гордън създава представа за влиянието му в онези години и го поставя редом до най-големите барабанисти.

Но неговата смърт на 77-годишна възраст е още по-трагична заради факта, че той умира в затвора, излежавайки присъда за убийството на собствената си майка. А съдбата му е пример каква мащабна трагедия може да предизвика неправилната медицинска диагноза.

През 1984 г. музикантът е осъден и пратен в затвора за бруталното убийство на майка си с чук и касапски нож. Той твърди, че е чувал гласове в главата си, подтикващи го към зверството, а впоследствие с твърде голямо закъснение е диагностициран с шизофрения.

Въпросните гласове Гордън чува и доста години по-рано, а те го карат да се откаже от свиренето към края на 70-те. Карат го и да спре да се храни. През 1978 г. барабанистът започва да търси медицинска помощ и поне в 12 различни случая пробва някакъв тип лечение, но без успех. За съжаление, в онези години тази област от медицината все още не е достатъчно развита, а въпросите за психичното здраве се повдигат основно около ветерани от войната във Виетнам.

Проблемите на Джим Гордън остават нерешени от лекарите и в доста случаи биват неглижирани, защото на него се гледа като на поредната рок звезда с афинитет към вредни субстанции.

Както на толкова много други хора в неговите среди, така и на самия него не са му чужди алкохолът и наркотиците, което често е сочено като някакво лесно обяснение за странното му поведение.

Около периода на ареста на Гордън, в Калифорния настъпват важни промени в законодателството и вече не е нужно обвинителите да доказват по категоричен начин здравия разум на някой подсъдим, за да бъде той осъден.

Напротив, вече е задължение на обвиняемия да докаже с безспорни доказателства, че е психично болен, за да използва това като оправдание. Промените са подписани от американския президент Роналд Рейгън и не позволяват на Джим Гордън да попадне в графата на психично болните при делото срещу него.

Вероятно в наши дни Гордън щеше да получи много по-бърза и навременна диагноза и тя можеше да предотврати драмата. Но в крайна сметка барабанистът е осъден за убийство втора степен и прекарва близо 40 години в затвора.

11 пъти му е отказано предсрочно освобождаване, за последно това се случва преди две години. Според материал на сп. Billboard, неговата дъщеря Ейми Шийф управлява финансите му и постъпленията от авторски права от стотиците песни, в чиито записи е участвал. Тя обаче не е имала никакъв контакт с баща си от много години.

Така една внушителна музикална кариера завършва твърде рано и съдбата на един голям музикант се превръща в трагедия. Когато обсъждаме живота на Джим Гордън, си заслужава да си спомним не само за психичното му състояние и за ужасното му деяние, но и за невероятната музика, която е създал редом до легенди в бранша.

*Джим е музикантът, който се намира най-лява позиция.

 
 
Коментарите са изключени за Музикални хроники: Един от най-влиятелните барабанисти се превърна в убиец и шизофреник, а накрая умря забравен в затвора

Повече информация Виж всички