Всяка година около 2,4 милиона души в Обединеното кралство получават хранително отравяне – най-вече от вирусно или бактериално замърсяване. Повечето хора се възстановяват в рамките на няколко дни без лечение… но не всички имат този късмет.
Примроус Фрийстоун е микробиолог и вероятно е по-наясно с риска от хранителни инфекции от повечето хора. Ето някои от нещата, за които ни съветва да внимаваме.
Хранене на открито
Фрийстоун рядко се храни на открито – независимо дали става въпрос за пикник или барбекю – тъй като рискът от хранително отравяне се увеличава, когато храната се изнесе.
Поддържането на хигиена, особено миенето на ръце, при готвене е от ключово значение, за да не се разболее човек, но колко често в парка или на плажа може да се намери топла течаща вода и сапун? Можете да се използват алкохолни гелове, което е по-добре от нищо, но те не убиват всички микроби.
Освен това храната привлича множество летящи и пълзящи твари, като мухи, оси и мравки, които могат да пренесат микроби, включително Е коли, салмонела и листерия.
Друго важно нещо е съхраняването на бързо развалящата се храна покрита и на студено, тъй като микробите могат да се удвоят, ако яденето се затопли до 30 °C за повече от няколко часа. За барбекюто месото трябва да бъде добре сготвено, а кулинарният термометърът е добра инвестиция, за да се избегнат стомашни несполуки. Не трябва да се яде месо, ако вътрешната му температура е по-ниска от 70°C.
Бюфети
На закрито храната може да бъде изложена на замърсяване от насекоми, прах и най-вече от хора. Следователно хранителното отравяне е неизбежен риск при хранене от бюфет.
Различни замърсявания могат да дойдат от посетителите на бюфета, които докосват храната, а микробите могат да бъдат разпространени върху храната от хора, които кихат или кашлят, дори да не са болни. И на закрито трябва да се има предвид замърсяването от насекоми, като мухи или оси. Освен това микробите могат да се пренесат и от въздух, богат на бактерии, гъбички и вируси.
Добре е да си гледаме часовника, когато сме на шведска маса, тъй като има правило кетърингът да седи до 2 часа: бързо развалящите се храни стават опасни за консумация в рамките на 2 часа, ако не се държат покрити и в хладилник. Проблемът е, че масите обикновено са подредени преди да дойдем, така че е трудно да се разбере колко време са седели чиниите с готвено месо, морски дарове, салати, десерти и апетитно подредени плодове и зеленчуци.
За топлите бюфети, като тези, които се сервират на закуска в хотелите, Фрийстоун винаги избягва хладка храна, тъй като бактериите, които причиняват хранителни отравяния, могат да се развият бързо, когато храната се съхранява при температура под 60°C. Горещата храна трябва да се сервира гореща, т.е. с температура най-малко 60°C. Ако има някаква несигурност относно безопасността на предлаганата храна, винаги са вариант прясно препечен хляб и мармалад в индивидуални пакетчета.
Стриди
Има някои храни, които винаги трябва да се избягват, и суровите ракообразни, като стридите, са една от тях. Причината е, че те са филтърни животни и могат да концентрират в тъканта си микроби, като вибрио и норовирус.
Заразена с вибрио стрида не изглежда, не мирише и не е с различен вкус, но въпреки това може да причини тежко заболяване. По данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (САЩ) около 80 000 души се заразяват с този вирус от сурови стриди, а само в САЩ всяка година от вибриоза умират 100 души.
Възможно е да се получи хранително отравяне и при консумация на всякакви сурови черупчести (миди, рапани…). Трябва да се ядат само добре сготвени миди, защото топлината ефективно убива вредните микроби.
Пакетирани салати
Нашият микробиолог никога не яде пакетирани салати, най-вече защото едно от научните ѝ изследвания е свързано с безопасността на пресните салати. Установено е, че пакетираните могат да съдържат микроорганизми, причиняващи хранителни отравяния, като е. коли, салмонела и листерия.
Тези патогени се развиват повече от хиляда пъти по-добре, когато им се дадат сокове от листата на салатата, дори ако салатата в торбичката е охладена. Обезпокоителното е, че същите микроорганизми използват соковете от салати, за да станат по-вирулентни и така да причинят по-успешна инфекция.
За любителите на зеленото, разтревожени от тази информация, повечето салати в пакетчета са безопасни, ако се съхраняват в хладилник, измиват се добре преди употреба (дори готовата салата трябва да се измие) и се консумират възможно най-скоро след купуването им.
Конкретно за начините на приготвяне
За бързо развалящите се храни редовно трябва да се проверява срокът на годност, разбира се. Но дори да не е изтекъл, ако опаковката изглежда подута или при отваряне храната изглежда или мирише различно от очакваното, трябва да се изхвърли в кофата, тъй като най-вероятно е замърсена.
Никога не трябва да се ползва една и същ дъска за рязане на сурови и готвени храни, а миенето на ръцете преди и след работа с храна е задължително.
Една от нещата, които Фрийстоун никога не прави, е да претопля сварен ориз, защото несготвеният ориз може да съдържа спори на Bacillus cereus – микроорганизъм, който предизвиква хранителни отравяния. А въпреки че клетките на Bacillus се унищожават при готвене, спорите оцеляват. Ако оризът се остави да изстине и да престои на стайна температура, спорите се превръщат в бактерии, чийто брой бързо се увеличава, тъй като оризът е добра среда за култивиране на този микроогранизъм при стайна температура.
Той може да произведе токсини, които в рамките на няколко часа след поглъщане могат да предизвикат повръщане и диария с продължение на до 24 часа.
Хранене навън
Добра практика е да се нареждаме възможно по-рано на опашката на шведските маси (дори да изглежда лакомо), да бъдем предпазлив при хранене от съмнителни закусвални и да си следим часовника за това колко често се подменят бързо развалящите се храни.
Фрийстоун също така никога не събира „кучешки торбички“ с остатъци от храна (обикновено те са надхвърлили двучасовия срок), дори ако наистина са предназначени за домашен любимец.
Ползите от това човек да е микробиолог (дори да звучи малко параноясал) са, че знае как да избегне хранително отравяне, а в замяна хората са уверени, че кухнята му е много по-безопасна за хранене.