Кой е най-старият език, който все още се говори и днес

| от |

Изговорените думи не оставят физически следи, така че установяването на произхода на даден човешкия език може да бъде трудна задача. Освен това езикът е в постоянно движение, като думите и тяхното значение се трансформират и променят с всяко поколение. Поради това би било погрешно да се посочи един като най-старият в света.

Въпреки това съществуват редица древни езици, които се говорят и днес – и всички те осветляват интересна част от човешката история.

Silwan-inscr

Надпис върху камък на иврит от VII век пр.н.е., открит в Йерусалим

Иврит

Еврейският е на повече от 3000 години, като първите му форми се появяват в текст около 1200 г. пр. Първоначално е използван само от религиозни учени, но в крайна сметка се превръща в ежедневен на древните израилтяни.

Около 400 г. пр. н. е. ивритът престава да бъде редовен говорим език и много малко остава да се превърне в мъртъв. Но възходът на ционизма в модерната епоха гарантира възраждането му и сега той се говори от 9 милиона души, най-вече в Израел, където е и официален.

Съвременният език се различава от библейската версия, както може да се очаква след хиляди години, но е възможно да се открият преки връзки между двата (както също може да се очаква…).

Санскрит

Санскритът е още един език, възникнал в древността от религията, който служи като език на ведите -свещените писания на индуизма – както и на историческите текстове на будизма и джайнизма. Хиндуистките текстове са написани около 1200 г. пр. н. е., което означава, че историята на езика датира отпреди повече от 3000 години.

В някаква форма той се говори и днес, макар и предимно от индуистките свещеници по време на религиозни церемонии. Смята се, че по-малко от 1 % от индийците говорят този език, като само 14 000 души го определят за основен.

Наследството му обаче продължава да живее. Санскритът принадлежи към широко семейство, известно като индоевропейски езици, което означава, че има ясни връзки с английския, френския, португалския, испанския, руския и много други, широко разпространени в Европа.

Тамилски

Около 80 милиона души все още говорят тамилски като ежедневен език, което е доста впечатляващо, като се има предвид, че най-ранната тамилска литература – Толкапиям – е датирана от 300 г. пр. Говори се предимно в Шри Ланка и в най-южния щат на Индия.

Гръцки

Под една или друга форма гръцкият език се използва поне от 1300 г. пр. Класическата му форма се различава значително от езика, който се говори днес в Гърция, въпреки че повечето свободно говорещи би трябвало да могат да схванат елинистичния гръцки от миналото.

Въпреки това форми като атическия диалект, една от най-старите, говорени от хора като Сократ, вероятно ще бъдат вече твърде далечни, за да могат днешните хора да ги разбират добре.

Арабски език

Арабският език е играл изключително важна роля в световната история. Ранните му форми датират още от VIII в. пр. н. е., но през вековете езикът претърпява значителни промени, най-вече между III и VI в. от н.е.

Той се появява за първи път в северозападната част на Арабския полуостров и е член на семитското езиково семейство, което включва още иврит и арамейски. Като основен език на ислямските религиозни текстове, днес около 371 милиона души по света говорят арабски като майчин. Много повече хора обаче го говорят като втори език поради значението му за исляма.

Китайски

Не съществува единен китайски език, въпреки че мнозинството от хората в Китай говорят съвременна стандартизирана форма на мандарин. Съществува и колекция от регионални диалекти, които все още са широко разпространени, като юе (кантонски), сян (хунски), мински диалект, гански диалект, уански диалект и кедзя.

Всички те обаче могат да бъдат проследени назад до архаичния китайски език. Някои от най-ранните известни случаи на използване на китайски йероглифи са открити в черупки от костенурки, които датират от поне 1123 г. пр. н. е., което предполага, че писменият език съществува от повече от 3000 години. Оттогава той се е разнообразил и развил значително, но влиянието на тази древна езикова система все още може да се долови и в съвременната му версия.

Carolus Linnaeus (cleaned up version)

Карл Линей

Латински език

Латинският език е друг език, който има огромно историческо значение. Протоиталийският еволюира в старолатински около 750 до 100 г. пр. н. е., който в крайна сметка се превръща в класическия латински, използван в късната Римска република и ранната Римска империя между 100 г. пр. н. е. и 450 г. от н. е.

Към VI-IX в. сл. н. е. езикът еволюира в съвременните романски езици, като италиански, испански, португалски и френски.

Въпреки че вече не се използва като първи език никъде, той успява да не умре съвсем благодарение на големия интерес към древните текстове и на мащабното му влияние върху европейската култура, включително избора на латинския език от Карл Линей за таксономията – системата за именуване на организмите в науката.

Баски език (или еускера)

Еускера се смята за най-стария жив език в Западна Европа. Около 700 000 души все още го говорят в Страната на баските – автономна общност, разположена в Пиринеите между границите на Франция и Испания.

Точната му възраст е загадка, тъй като не е свързан с нито един от другите съществуващи езици. Това обаче го прави интересен за изучаване от лингвистите, тъй като е един от малкото оцелели езици на Европа преди тя да бъде залята от индоевропейските.

 
 
Коментарите са изключени за Кой е най-старият език, който все още се говори и днес

Повече информация Виж всички