shareit

Известният залепен с тиксо банан е в центъра на дело за авторски права

| от |

През 2019 г. едно произведение на изкуството, наречено Comedian – което представлява банан, залепен за стена с гафер – възбуди емоции и коментари по цял свят, основно заради своята простота, обратно пропорционална на цената. Създадено от италианския концептуален художник Маурицио Кателан, произведението бързо стана популярно от изложбата в Art Basel в град Маями Бийч, а след това няколко негови версии в крайна сметка се продават за над $100 000.

Но сега, в заведено вече дело за нарушаване на авторски права, художникът Джо Морфорд твърди, че Кателан е заимствал от едно от неговите произведения, съобщават от Bloomberg Law. Морфорд регистрира своето произведение Banana & Orange в Службата за авторски права през 2000 г.

Адвокатите на Кателан обаче твърдят, че плодове и тиксо не могат да бъдат защитени с авторски права и че няма доказателства, които да предполагат, че клиентът им е видял работата на Морфорд, според Аманда Роза от Miami Herald.

Но окръжният съдия на Съединените щати Робърт Скола отхвърля иска за прекратяване на делото.

„За щастие на Съда, въпросът дали банан, залепен на стена, може да бъде изкуство, е по-скоро метафизичен, отколкото правен“, пише Скола в своето решение. „Но правният въпрос пред съда може да е също толкова труден – Морфорд твърди ли правилно, че бананът на Кателан нарушава неговия банан?“

Произведението Banana & Orange е описано така: Състои се от банан и портокал, и двата залепени с тиксо към зелен фон. Портокалът е залепен хоризонтално, докато бананът е залепен по диагонал.

Подреждането на банана е почти идентично с това на банана в Comedian.

Морфорд разбира, че не може да защити авторските права на идеята да залепи банан за стена, пише Miami Herald. Но той твърди, че на другите не е позволено да претендират за идеята като за „свое оригинално произведение на изкуството.“

Освен това Морфорд казва, че Кателан е имал достатъчно възможности да види Banana & Orange; произведението е публикувано в YouTube през 2008 г., във Facebook от 2015 г. и на личния му уебсайт от 2016 г., пише Bloomberg Law. Така Морфорд търси обезщетение за над 390 000 долара, общата сума, за която са продадени трите издания на Comedian, според Jacqui Palumbo от CNN.

Едно от произведенията на Кателан

И това не е единствената съдебна битка, пред която Кателан е изправен през последните месеци.

Френски съд наскоро отхвърли иск на скулптора Даниел Друе, който твърди, че той трябва да бъде признат за създател на девет восъчни скулптури, поръчани му от Кателан, съобщава Девора Лаутер от Artnet.

Маурицио печели известност с редица свои произведения – сред които тоалетната от 18-каратово злато, озаглавена America, която събира двучасови опашки в Гугенхайм – но никоя от тях не предизвиква такава суматоха като Comedian. Шегите изобилстват около произведението: Веригата за бързо хранене Popeyes си партнира с галерията Urban Art в Маями, където представя сандвич с пиле, залепен на стена; анонимен имитатор залепя с тиксо банан върху нещо, което изглежда като стените на станция на метрото в Ню Йорк… и още, и още.

Бананът дори е включен в трудовите протести на портиерите в Маями, които носят банани, залепени на ризите си, пише Мануел Мадрид от Miami New Times през 2019 г.

„Колко струваме?“, портиерът Фелипа Карденас попита Miami New Times. „Очевидно един банан струва повече от нас.“

В крайна сметка лудостта по плода приключва, след като художникът Дейвид Датуна взема банана от стената и го изяжда, пише Хавиер Пес от Artnet. Въпреки че има резервни банани под ръка, търговецът на произведението решава да го премахне, тъй като големите тълпи, идващи да го видят, предизвикват опасения за безопасността в галерията.

„Банан, залепен на стена, може да не въплъщава човешката креативност, но може да предизвика много чувства – добри или лоши“, пише Скола в своето решение. „Във всеки случай, банан, залепен на стена, припомня определението на Маршал Маклуън за изкуство – „всичко, с което можете да минете.“

 
 
Коментарите са изключени за Известният залепен с тиксо банан е в центъра на дело за авторски права

Повече информация Виж всички