shareit

История на Франк Дюкс, легендата на бойните изкуства, която вдъхнови „Кървав спорт“

| от |

Когато „Кървав спорт“ излиза през 1988 г., никой не знае какво да да мисли с текста накрая на филма, който казва, че е базиран на истинската история на Франк Дюкс, който участва в подобен таен международен турнир по бойни изкуства като показания във филма.

Но през годините след това „Кървав спорт“ се превръща в култова класика на екшън жанра и представя Жан-Клод Ван Дам пред американската публика за първи път. Но забележителното е, че наистина се основава на истинска история – или поне история, която реалният Франк Дюкс продаде на сценарист.

Както пише в мемоарите си „Тайният човек: Нецензурираната история на американския воин“, Франк Дюкс е тийнейджър, когато пътува до Япония и зашеметява нейните воини със своите умения. След като се записва в морската пехота, той се състезава в Кумите – нелегален турнир на Бахамите, който служи като вдъхновение за филма.

След като печели турнира, Дюкс се завръща в САЩ с церемониален меч и прекарва следващите 6 години в тайни мисии в Югоизточна Азия за ЦРУ.

Единственият проблем е, че Франк няма доказателства, че което и да е от тези неща действително се е случило.

Невероятният живот на Франк Дюкс

Франк Уилям Дюкс е роден на 6 април 1956 г. в Торонто, Канада, но се премества в Калифорния със семейството си, когато е на седем години. Той се самоописва като „клоун“ в гимназията Юлисис Грант в долината Сан Фернандо. Поне докато не се появява ментора му, майстора Сензо „Тигъра“ Танака – който го завежда в Япония да се обучава като нинджа.

„Когато момчето навърши 16 години, Танака го доведе в Япония, в Масуда, легендарната земя на нинджите“, пише Франк Дюкс в мемоарите си. „Там изключителните способности на момчето шокираха и зарадваха общността на нинджите, когато бе тествана за правото да се нарича нинджа.“

През 1975 г. Дюкс се записва в морската пехота, но е тайно поканен на първенство от 60 рунда Кумите в Насау. Той е първият западняк, който печели безмилостния турнир, като поставя и световни рекорди за най-много последователни нокаути (56), най-бърз нокаут (3,2 секунди) и най-бърз удар (0,12 секунди).

Обратно в морската пехота, а по-късно и в ЦРУ, Дюкс твърди, че е бил пращан на тайни мисии за унищожаване на склад за гориво в Никарагуа и иракски завод за химически оръжия. Неговата храброст му донася Медал на честта, който той казва, че е получил тайно.

Междувременно Дюкс твърди, че е продал меча, който казва, че е спечелил като награда в турнира, за да изплати на пирати, които глупаво решават да се бият с него. „Вдигнахме оръжие и се бихме с пирати на лодки и освободихме група деца“, казва Дукс. „Аз все още поддържам връзка с някои от тях и те ме обичат до смърт. И ще ви кажа, че имам едно дете, което е на около 15 години. Всичко, което трябва да направя, е да погледна някой човек и той ще го убие вместо мен.“

Hokusai sketches - hokusai manga vol6

Нинджуцу

Вече изтощен воин, Франк Дъкс оставя този живот зад гърба си, за да преподава нинджуцу. Но неговите авантюри се разпространяват надлъж и нашир чрез списания като Черен колан. И сценаристът Шелдън Летич ги бетонира завинаги, като ги използва за основата на „Кървав спорт“.

Но онези, които наистина познават Дюкс, разказват коренно различна история.

Little Nellie

Иън Флеминг

Мистериозните дупки в „истинската история“ на „Кървав спорт

Тъй като светът се поразви технологично, историята на Дюкс става все по-недостоверна. Военното му досие, например, показва, че никога не е напускал Сан Диего. Единствената му контузия е падане от камион, който му казват да боядиса, докато медалите, които по-късно представя, са с несъответстващи ленти, които не са от морската пехота.

В медицинското му досие се отбелязва, че на 22 януари 1978 г. Дюкс е насочен за психиатрична оценка за „несвързани идеи“. Едно от тях вероятно е твърдението му, че самият директор на ЦРУ Уилям Кейси го е изпратил на мисиите му – като го инструктира в тайните кабинки на мъжка тоалетна.

Един журналист установява, че трофеят от Кумите, който Дюкс показва, е направен от местен магазин в долината Сан Фернандо.

Що се отнася до менторът му, Франк твърди, че Танака е починал на 30 юли 1975 г. и е бил погребан в Калифорния от клан нинджи. Но щатът Калифорния не показва да има смъртни случаи на човек под името Танака през 70-те години на миналия век. Така Дюкс започва да твърди, че има заговора да се мълчи, в който участват ЦРУ, нинджи и издатели на списания, които оттеглят своите истории за него.

„Няма г-н Танака в японската история“, каза майсторът нинджа Шото Танемура. „Много луди хора се изтъкват като майстори нинджи.“

Всъщност единственото доказателство за съществуването на боец ​​на име Сензо Танака идва от романа за Джеймс Бонд на Иън Флеминг, „Човек живее само два пъти“, където има командир нинджа с такова име.

Освен това, докато Дюкс твърди, че му е позволено да говори за незаконния шампионат Кумите и че продуцентската компания, която прави „Кървав спорт“, е разследвала твърденията му преди заснемането, самият сценарист признава: „Дори ние не успяхме да проверим фактите. Вярвахме само на думата на Франк.“

Независимо от това, Дюкс става холивудска личност и съди Жан-Клод Ван Дам през 1996 г. Той твърди, че актьорът му дължат 50 000 долара за филм, който никога не е бил осъществен, защото продуцентската компания го преустановява; Дюкс казва, че филмът се основава на живота му, но доказателствата, които го свързват с филмовия сценарий, са изгубени при земетресението през 1994 г.

В крайна сметка резултатът от процеса е метафора за самия Франк Дюкс. Името му се слага до думите „По идея на“.

 
 
Коментарите са изключени за История на Франк Дюкс, легендата на бойните изкуства, която вдъхнови „Кървав спорт“

Повече информация Виж всички