shareit

Хотел-музей с помощта на Банкси и приятели

| от |

Светът без изкуство ще бъде едно особено тъжно място, но нека не забравяме, че това е единственият инструмент на човечеството, с който може да се използва безнаказано иронията. Понякога четките могат да кажат много повече от действията. През последните няколко десетилетия ще забележим, че има един специален творец, който не се притеснява от изразяване и същевременно продължава да бъде непознат за света.

Ако още не сте се досетили, говорим за добре познатия Банкси и неговите странни идеи. Картината, която се самоунищожи, олицетворение на британския парламент и други интересни погледи в историята ще ни покажат какво е мнението му. До този момент Банкси винаги имаше интересен поглед и мнение относно Европа и животът там, но последните изненади ще ни помогнат да обърнем внимание на нещо друго – Израело-Палестинската връзка. Новият проект на твореца ще ни запознае с витлеемски курорт, гласящ:

„Най-лошата гледка на всеки хотел в света“

Освен това не трябва да забравяме, че името на самия хотел е „Walled Off“ и практически е разположен до Палестинската стена, която е вдигната, за да спре жителите на Палестина да бъдат освободени от свободно влизане в Израел. Най-забавното е, че дори и след разкрасяването на стените, въпросното здание продължава да работи като хотел и приема гости. Редно е да отбележим, че Банкси не е единственият творец в това дело, но пък дава възможност на гостите да се запознаят с конфликта, който коства животи. Целият хотел е превърнат в изкуство, дори и да не смятате, че неговите творби са толкова важни, а и нека си признаем, мистиката дава сериозни блага в това отношение.

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

Банкси използва пространството, за да превърне този хотел в продължение на Dismaland. Хотелът би трябвало да работи само една година, като отваря врати през 2017 г. Четири години по-късно продължава да приема гости. До този момент малцина могат да разберат защо е насочил вниманието си точно към тази локация, но от време на време ще забележим, че е способен на изключения. Самият хотел е посрещнал около 140 000 посетителя и може би щяха да бъдат повече, ако не беше пандемията. Стаите варират от най-ниския до най-високия клас. Най-вероятно с подобренията си ще привлече още гости, макар и да забелязваме, че охранителните камери са забити върху еленските глави, окачени по стените, добавени са прашки и всички символи на насилието, познати на аудиторията.

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

За 60 долара всеки гост ще се озове в стая, която много напомня на бункер, оборудването напомня много на бараките, използвали за тренировка на израелските военни части. За луксозна стая ще трябва да се разделите със сумата от 1000 долара и ще се настаните в президентския апартамент. Описанието на уеб сайта показва, че там пък ще откриете лукса, който търси всеки един корумпиран лидер в света. И най-важното е, че по стените ще намерите необходимото изкуство, подчертаващо онзи модерен стил и вдъхновението на Банкси и приятели. На този етап сградата може да се смята за безценна, имайки предвид колко точно струва труда на тайните и неизвестни творци.

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

На заминаване се изисква от всеки гост да подпише договор, че не е взел нищо от стаята. Хотелът е посетен от редица критици и художници, но макар и пребиваването да си заслужава, тематичният хотел носи много повече от приключение за посещение – все пак трябва да преминете между една от най-пазените и тънки граници. Приемете, че посещението ще дойде с по-строги мерки и разпити, след като двете страни обръщат много внимание на причините за посещение, следователно този обект няма да бъде най-достъпният за посещение, но пък определено се препоръчва от почитателите на изкуството. Посланието е много ясно подчертано.

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

 

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

British Artist Banksy Opens Walled Off Hotel In Bethlehem

Снимки: GettyImages

 
 
Коментарите са изключени за Хотел-музей с помощта на Банкси и приятели

Повече информация Виж всички