shareit

Александър III и най-скъпоценното яйце на света

| от chronicle.bg |

През 1885 година императорът на Русия Александър III пожелава от бижутера си да направи декоративно великденско яйце за съпругата си Мария Фьодоровна. Александър и преди е подарявал бижутирани великденски яйца на Мария – Великден е бил най-важният празник в ортодоксалния календар на Русия по това време. Но тази година подаръкът му ще е много различен, защото бижутерът е 38-годишният Карл Фаберже.

Фаберже е различен от колегите си, служили в кралския дворец. Той набляга повече на креативността в дизайна и на добрата изработка, отколкото просто да засипе произведенията си със злато и диаманти без капка въображение. „Скъпите неща не ме интересуват, ако стойността им идва единствено от скъпоценните камъни“, казва той.

static1.squarespace

1885 Hen Egg – първото от популярните луксозни яйца Фаберже

Първото великденско яйце е доста семпло на външен вид, но само на външен. То е високо 64 милиметра, изработено от злато, но има бяла емайлирана повърхност, което му дава вид на обикновено кокоше яйце. Когато двете половини на бижуто се разтворят обаче, в него намираме златен жълтък. Той също се разтваря, за да ни покаже златна кокошка-изненада, положена в златна слама. Самата кокошка отново се разтваря, а в нея е малка реплика на императорската корона. На короната е поставен рубинен медальон, който Мария Фьодоровна може да носи около врата си на златна верижка, която идва с яйцето.

Фьодоровна обожава подаръка си и до края на живота й всичките великденски яйца, които император Александър й подарява, са от Фаберже. Той дава пълна творческа свобода на бижутера, но има само три изисквания:

1. Яйцата трябва да имат яйцевидна форма

2. В тях трябва да има изненада

3. Дизайнът не може да се повтаря.

Фаберже от своя страна също иска нещо: да не показва произведенията си на Александър, докато не му ги достави няколко дни преди Великден, за да може императорът също да се наслади на изненадата.

Не се знае много за второто яйце – Hen with Sapphire Pendant – от 1886 година, защото през 1922 то изчезва. Съдба, която някои други яйца също ще последват.

12

Third Imperial Egg (1887)

Третото императорско яйце за 1887 година не е много по-голямо от обикновено яйце. То седи на златен пиедестал с три лъвски крака. Когато натиснем диаманта отпред, яйцето се отваря и ни показва скритият вътре дамски часовник. Той е монтиран на пантички така, че да може да се изправи и по този начин бижуто може да се използва и като настолен часовник. По-късно бижуто изчезва и 90 години по-късно е намерено отново от мъж, който работи на вторични суровини. Той купува яйцето от битпазар с идеята да го претопи, но по-късно открива, че то всъщност струва 20 милиона британски лири.

В последвалите години работилницата на Фаберже става все по-голяма и все по-населена с майстори, които работят върху яйцата по 12 месеца, понякога и повече.

img_1240-copy

Danish Palaces Egg, 1890

Яйцето за 1890 година съдържа 10 миниатюрни картини на дворците и кралските яхти, които Мария Фьодоровна помни от детството си като принцеса на Дания (тя се казва принцеса Дагмар Датска преди да смени името си след сватбата).

1891-memory-of-azov

Memory of Azov, 1891

Азов е корабът, с който бъдещият цар Николай II и брат му Георги плават на обиколка из далечния изток през 1890 година. Малка негова фигурка от злато и платина се намира в зеленото великденско яйце за 1891. То е изработено от хелиотроп – зелен кварц с червени петна.

***

След като Александър III умира през 1894 година, на 49-годишна възраст, Петер Карл Фаберже няма нужда да се притеснява от липса на клиенти. Наследникът му Николай II, който възсяда на трона през ноември същата година удвоява поръчките – на две яйца годишно като възнамерява едното да подари на майка си, а другото на неговата съпруга Александра Фьодоровна (Алиса фон Хесен-Дармщат).

MAINALIXANDNICKY

Александра Фьодоровна и Николай II

Той продължава подаръците всяка година без 1904 и 1905 заради войната с Япония. Първата световна война обаче не го спира, спира го насилствената му абдикация от трона през 1917 по време на Руската революция. До тогава Фаберже прави общо 50 яйца за Романови, плюс още 15 за най-различни заможни клиенти включително за английската херцогиня на Марлборо и за банкерите Ротшилд.

Ipat'jev_Haus

Мария Фьодоровна успява да избяга в Англия, но Николай, Александра и децата им нямат този късмет. Те са екзекутирани в нощта на 16 срещу 17 юли 1918 в мазето на Ипатиевата къща в Екатеринбург, Русия. Самият Петер Фаберже бяга в Швейцария, където умира през 1920. В хаоса на Революцията царските имоти са претършувани и всички скъпоценности, които не са задигнати от крадци, са взети от временно правителство, а когато то пада – от болшевиките начело с Ленин.

Яйцата на Фаберже изчезват и някои от тях никога не биват намерени.

През 1922 около 40 от тях са открити в правителствен склад в Москва и заради нужда от чуждестранна валута правителството продава почти всички от тях, но на значително по-ниска цена, отколкото е струвало да се изработят. По това време те се считали за остарели и вулгарни от артистичното съсловие.

ad0af2d1dda69ee3cb56ba19d564ddf4

Peter the Great Egg, 1903

Александър Шафър, търговец на руско изкуство, купува Peter the Great Egg от 1903 (подарък от Николай за съпругата му) за $1 000 или $13 500 днешни пари. През 1930 година американски бизнесмен Арманд Хамер купува 10 яйца на цени от $240 за Red Cross Egg от 1915 до $3 900 за Czarevich Egg от 1912. Мнозина други правят същото.

Fabergé’s-“Winter-Egg”-of-1913-983x1024

Winter Egg, 1913

Днес цените са доста различни. До смъртта си през 1990 година Малкълм Стивънсън Форбс, издателят на списание Forbes, успява да купи 9 от скъпоценните яйца. Семейството му пропуска да ги направи 10, когато Winter Egg (1913) излиза на търг през 1992 година и е продадено за $3,2 милиона. Това се случва отново през 1996 – яйцето се продава този път за $5,6 милиона, но те пак не участват. И пак – $9,6 милиона, 2002. Когато решават да продадат колекцията на баща си през 2004, руският милиардер Виктор Векселбърг я купува преди търгът още да се е състоял – за неопомената сума, която обаче се спекулира, че доближава $100 милиона. Може ли цената на едно яйце Фаберже да скочи още? Да, едно от произведенията на бижутера за семейство Ротшилд достига $18,5 милиона през 2007.

Към 2015 година 43 от 50 императорски яйца са намерени. Някои от липсващите 7 може да са унищожени по време на Руската революция, последвалата я гражданска война или във Втората световна война…

 
 
Коментарите са изключени за Александър III и най-скъпоценното яйце на света

Повече информация Виж всички