8 очарователни факта за най-старата алкохолна напитка в света

| от |

Може би сте опитвали медовина по един или друг повод. Може би сте попадали на препратки към нея в любимия си роман…

Излиза, че тази древна алкохолна напитка – произвеждана чрез ферментация на мед и вода – е почти толкова стара, колкото и човешката цивилизация. Тя също вдъхновява и създаването на други подобни напитки – например браго, което се прави от мед и малц и често се характеризира като кръстоска между медовина и бира.

Ето 8 факта за медовината през вековете.

Медовината се прави от хилядолетия

Хората пият медовина от много дълго време. Тя може да е възникнала в резултат на щастлива случайност, при която дъждовна вода попада в съд с мед. Някои ранни записи дават сведения, че в Индия преди 4000 години се е консумирала подобна ферментирала медена напитка, а също така има данни за напитка от мед, плодове и ориз, в Китай през 7 хилядолетие пр. н. е.

Първата страница на Беоулф

Едно парти с медовина е увековечено в староанглийска епическа поема

Беоулф, поема от 3000 реда, написана някъде преди норманското завладяване на Англия, разказва историята на скандинавски принц със същото име, който се бори с чудовището Грендел, нападнало медовината Хеорот, която принадлежи на Хротгар, краля на датчаните. Беоулф убива Грендел в едно блато близо до Хеорот, а Хротгар организира празненство по случай победата на принца – разбира се, напоено с медовина. Тогава майката на Грендел идва да отмъсти за смъртта на сина си и Беоулф отново трябва да бъде герой.

Сладкото питие е основна част от културата на викингите

Викингите пият медовина по време на различни пиршества и церемонии, на които отбелязват важни моменти от живота; не просто на обикновени събирания, а на специални важни ритуали, на които първо се сервирало на краля, а след това на другите според социалния им ранг.

Викингите имат репутацията на буйни хора, но ако са се напивали бързо с медовина, това може да се е дължало отчасти на съда, в който се е сервирала: рог за пиене, който не може лесно да се остави на масата и съответно трябва постоянно да се държи, което насърчава по-бързата консумация.

Powder horn, Captain Thaddeus Mead, with map of his military service in the French and Indian War, August 15, 1758 - Albany Institute of History and Art - DSC07966

Средновековните монаси били отличници в приготвянето на напитката

В някои манастири в Англия и Уелс медовината е продукт на пчеларството (от пчелния восък са се правили и свещи). Разпускането на тези манастири – които са притежавали една-четвърт от цялата обработваема земя в Англия – между 1536 и 1540 г. е основен аспект на Реформацията при монарха от Тюдорите Хенри VIII, но на остров Линдисфарн в Северно море продължава традицията за производство на медовина, която монасите започват, когато основават своя манастир там през 643 г. от н.е. Днес посетителите могат да я опитат – приготвена от местен мед и вода, добита от ветровитите хълмове.

Всички – и кралските особи, и техните поданици – пият медовина в средновековна Англия

Кралица Елизабет I е имала своя собствена рецепта за медовина, която вероятно би се сторила твърде сладка на съвременните пиячи. Но медовината не е била само за удоволствие на кралското семейство, както показва един известният сборник „Кентърбърийски разкази“ на Джефри Чосър от XV век. В „Разказът на Мелничаря“ медовината се появява като средство за ухажване, а Чосър описва млада съпруга с уста, която е „сладка като брагет или като медовина“.

Някои я смятат за лечебна

Древните гърци са наричали медовината „нектар на боговете“. Тъй като медът има антиоксидантни и антимикробни свойства, някои смятат, че напитката е не само вкусна, но и полезна за вас. През 2015 г. микробиолозите Тобиас Олофсон и Алехандра Васкес от университета Лунд в Швеция разработват експериментална медовина, която използва антибиотичните качества на меда, за да помогне в борбата с резистентните към лекарства инфекции.

WLA vanda King Renes Honeymoon Cabinet

Медовината предизвиква появата на концепцията за „меден месец“

Името на този обичай има древни корени и не винаги е ставало дума за почивка. Тъй като се е смятало, че медът е афродизиак и повишава плодовитостта, на младоженците се е давало месечен запас от медовина. Тази традиция може да се е зародила в Европа още през V в. от н. е., но през XIX в. придобива сегашното си значение на послебрачна ваканция.

Медовината се завръща

Медовината далеч не е остаряла напитка от миналото – тя има светло бъдеще благодарение на модерното в момента движението на крафт напитките. През последните 20 години броят на комерсиалните медодобивни предприятия в САЩ е скочил от 60 на 450, а още много са в процес на изграждане. И макар че алкохолните напитки, произведени от мед, може да звучат болезнено сладки, много от съвременните медовини са по-сухи, а някои от тях имат дори винени качества, които се дължат на отлежаването им в бъчви. При наличието на голямо разнообразие от такива напитки сега е чудесно време да се присъединим и ние към една традиция за пиене, която е почти толкова стара, колкото и самото човечество.

 
 
Коментарите са изключени за 8 очарователни факта за най-старата алкохолна напитка в света

Повече информация Виж всички