shareit

Кратка историята на Вавилон

| от |

Къде е Вавилон?
Вавилон, един от най-известните градове от всички древна цивилизация, е столицата на Вавилония в южната част на Месопотамия. Днес това място е на около 100 километра южно от Багдад, Ирак.

Как и кога Вавилон се превръща в център на такава огромна империя?
Малко се знае за ранната история на Вавилон, но древните сведения предполагат, че преди около 4000 години той е функционирал като някакъв административен център. След това през 1894 г. пр. н. е. градът е завладян от Самуабум, вожд от район около днешна Сирия, който го превръща в дребно царство. Състоянието на града се променя драстично през 1792 г. пр. н. е., когато шестият му цар Хамурапи се възкачва на трона.

Кой е Хамурапи и какво прави той?
По време на управлението си, 1792-50 г. пр. н. е., Хамурапи разширява града-държава по поречието на река Ефрат и анексира много стари градски центрове, като Ур, Урук, Исин и Ларса. Сега владетел на могъща империя Хамурапи, който е почитан като бог, установява нови правила за своя народ: Кодексът на Хамурапи, който датира от около 1754 г. пр. н. е. и се състои от 282 закона. Изсечен върху четиритонно парче базалт – сега изложено в Лувъра в Париж – кодексът съдържа много сурови наказания за нарушаването му, включително премахването на езика, ръцете, гърдите, окото или ухото на виновния.

Кодексът на Хамурапи обаче е и един от най-ранните примери за идеята обвиняемият да бъде считан за невинен до доказване на неговата вина. Правосъдието е раздавано според трите класа на вавилонското общество – тези с имущество, освободени роби и все още поробени хора. Например, ако лекар убие богат пациент, неговите ръцете ще бъдат отрязани като наказание, но ако жертвата му е робиня, се прилага само финансово наказание.

P1050763 Louvre code Hammurabi face rwk

Кодексът на Хамурапи

Какво се случва след управлението на Хамурапи?
Империята запада след смъртта му, оставяйки Вавилония уязвима за превземане от хетите начело с Мурсили I през 1595 г. пр. н. е. Той е последван от поредица крале от племена Касити, произхождащи от планината Загрос в североизточната част на Вавилония, които управляват мирно около 500 години. През това време вавилонският език става широко използван в Близкия изток и силата на империята е стабилизирана.

Кога Вавилония наистина започва да процъфтява?
От 1200 до 600 г. пр. н. е. поредица от войни между Асирия и Елам причиняват сериозни смущения на Вавилонската империя. Но през 605 г. пр. н. е. се появява нов цар: Навуходоносор II. Чрез поредица от военни завоевания Навуходоносор създава още по-голяма империя, простираща се от Персийския залив до границите на Египет. В самия град Вавилон той започва обширна програма за изграждане и реконструкция, която включва огромни светилища, три големи двореца и портата Ищар, церемониалния вход към вътрешната стена на града.

А Вавилонската кула?
Спомената в началната книга на Библията, Битие, и често отхвърляна като митична сграда, Вавилонската кула също е свързана с известни вавилонски структури като Етеменанки (или „храм на основата на небето и земята“ ), пирамидален зикурат, посветен на бог Мардук някъде около 610 пр. н. е. Структурата е висока над 90 метра, но е разрушена, след като Александър Велики превзема Вавилон (въпреки усилията му да я възстанови).

Какво представляват висящите градини на Вавилон?
Предполага се, че едно от седемте чудеса на древния свят, Висящите градини, са построени от Навуходоносор за неговата носталгична по родния со дом съпруга Амиит, която милее по зелените хълмове на родината си. Местоположението им никога не е окончателно установено, но се смята, че те включват възходяща поредица от многоетажни градини, пълни с дървета, храсти и лозя. Търсенето продължава, но мнозина определят съществуването им като мит.

Какво се случи с града?
Градът попада в ръцете на персите през 539 г. пр. н. е., но въпреки това продължава да процъфтява като център на изкуството и образованието. Дори когато Александър Велики съсипва Персийската империя през 331 г. пр. н. е., той нарежда Вавилон да остане недокоснат.

От завоевател до идол на младите: кой беше Кир Велики?
След смъртта на Александър обаче, степента, в която империята участва в боеве кара жителите на града да бягат и Вавилон започва постепенно пропада. През 80-те години на 20 век Вавилон е реконструиран от Саддам Хюсеин, така че малко от оригиналния град все още може да се види.

 
 
Коментарите са изключени за Кратка историята на Вавилон