shareit

Карал – първият град в Новия свят

| от |

Изследване, проведено от перуанския археолог Рут Шади Солис от Университета Сан Маркос, сочи, че Карал, известен комплексът от пирамиди и жилищни сгради върху 600 декара, е бил процъфтяващ метрополис, докато се строят големите пирамиди в Египет. Енергичният археолог вярва, че Карал може също така да отговори на въпросите за мистериозния произход на инките – цивилизацията, която някога се простирала от съвременния Еквадор до централно Чили и създава градове като Куско и Мачу Пикчу. Карал може дори да има ключ към произхода на цивилизациите навсякъде.

Макар и открит през 1905 г., Карал за първи път привлече вниманието, до голяма степен защото археолозите смятат, че сложните структури са сравнително скорошни. Но монументалният мащаб на пирамидите отдавна измъчваше Шади. „Когато за първи път пристигнах в долината през 1994 г., бях смаяна“, казва тя. Тя започна разкопки две години по-късно, като работи в примитивни условия и със строг бюджет. На 70 километра от брега и на 200 километра северно от столицата на Перу, Лима, Карал се намира в пустинен район, в който няма павирани пътища, електричество или обществено водоснабдяване. Шади, която включи 25 перуански войници да помагат при разкопките, често използваше собствените си пари за поддържа проекта.

PeruCaral01

Два месеца тя и екипът й търсят счупени останки от саксии и кащпи, които са редовни и очаквани за повечето такива разкопки. Това, че не намират никакви такива останки, я направи още по-развълнувана, защото това означаваше, че Карал може да бъде от ​​предкерамичния период. В крайна сметка Шади заключи, че Карал предхожда селищата при Олмек на север с 1000 години. Но колегите й останаха скептични. Имаше нужда от доказателства.

През 1996 г. екипът на Шади започва мащабната задача да разкопае най-голямата от пирамидите. След като внимателно разчистиха развалините и пясъка стар няколко хилядолетия, те разкопаха стълбища, кръгли стени, покрити с остатъци от цветна мазилка, и квадратна тухлена зидария. Най-накрая в основата намериха запазените останки от торби, изплетени от тръстика, известни като шикри. Работниците от едно време, смята тя, сигурно са пълнили тези торби с камъни от кариерата на 2 километра разстояние и са ги поставили един върху друг от вътрешната страна на подпорни стени и така постепенно са възникнали огромните структури на град Карал.

Шади знаеше, че тръстиките са идеални за радиовъглеродно датиране. През 1999 г. тя изпраща мостри на Джонатан Хаас в чикагския музей Фийлд и до Уинифред Кремер в Университета в Северен Илинойс. През декември 2000 г. подозренията на Шади бяха потвърдени: тръстиките бяха на възраст 4600 години. Тя прие новините спокойно, но Хаас казва, че „е бил в истерия почти три дни“. В броя на списание Science от 27 април 2001 г. тримата археолози съобщават, че Карал и останалите руини са „дом на някои от най-ранните концентрации на население и корпоративна архитектура в Южна Америка“. Новината смая останалите учени. „Беше почти невероятно“, казва Бети Мегърс, археолог от Смитсониън. „Тези данни предхождат най-старите известни известни градски селища в Америка с повече от 1000 години.“

Това, което изуми археолозите, беше не просто епохата, а сложността и обхвата на Карал. Само Главната пирамида покрива площ, почти с размера на четири футболни игрища и е висока 18 метра. Стълбище с ширина около 10 метра се издига от кръгло плато в подножието на пирамидата, минавайки над три терасовидни нива, докато стигне до върха на платформата, в която са останки от атриум и голяма камина. Хиляди работници биха били необходими за изграждането на такъв мащабен проект, без дори да се броят многото архитекти, занаятчии, надзорници и други. Вътре в пръстен от пирамиди на платформата се намира голям потънал амфитеатър, който можеше да побере много стотици хора по време на граждански или религиозни събития. В амфитеатъра екипът на Шади откри 32 флейти, изработени от кости на пеликан и кондор. А през април 2002 г. те откриха 37 тромпета от кости на елени и лами. „Ясно е, че музиката играе важна роля в тяхното общество“, казва Шади.

По периметъра на Карал има поредица от по-малки могили, различни сгради и жилищни комплекси. Шади откри йерархия в устройствата на живот за различните класи в обществото: има големи, добре поддържани помещения на върха на пирамидите за елита, наземни комплекси за занаятчиите и външни гета за работниците.

Но защо въобще беше построен Карал; защо хората, живеещи удобно в малки общности по крайбрежието на Тихия океан с лесен достъп до изобилна морска храна, избират да се преместят във вътрешността на негостоприемната пустиня? Ако успееше да отговори на този въпрос, Шади вярваше, че така може да започне да разгадава един от най-труднените въпроси в областта на антропологията: Какво провокира възникването на цивилизациите?

 
 
Коментарите са изключени за Карал – първият град в Новия свят