Как така тази колона левитира над земята

| от |

В храма на Вирабхадра (още Вирабадхадра) в Лепакши, Андхра Прадеш, Индия, има стотици богато украсени елементи, издълбани през 16-и век от новата ера. Освен монолитния бик (издълбан от една гигантска гранитна плоча) в образа на планината на хиндуисткия бог Шива, има и друга особеност, която привлича вниманието на туристите: един стълб, който сякаш не докосва земята. Посетителите дори се опитват да прокарват тънки парчета плат, хартия и други предмети под него (както можете да видите по-долу, той всъщност докосва земята в един ъгъл).

Храмът е толкова добре проектиран, че се появяват легенди, според които архитектите умишлено са направили така, че да изглежда сякаш колоната левитира, а според други легенди тя е била поставена в сегашното си положение от британски инженер по време на ерата на Британската империя.

„Архитектурните и орнаменталните елементи като скулптури; колони на натямандапа [индийски театър], изкусно издълбани с фигури на музиканти, богове и богини и танцьори, показват забележителна концентрация на художници и занаятчии в Южна Индия през XVI век“, пише ЮНЕСКО за обекта.

„Уникалните скулптури на храма, издълбани от гранитен камък, като Нанди (бикът) и Нага-сивалинга, са значими заради използването на материала и мащаба му.“

Малко вероятно е обаче стълбът да е направен нарочно и целенасочено да опира само в единия ъгъл. Подобни легенди са се появили за Гилдхол в Уиндзор, Англия, в която има колони, които не стигат до тавана (снимката долу). Носят се слухове, че архитектът и астроном сър Кристофър Рен е знаел, че стълбовете не са необходими за поддържането на сградата, но е бил принуден от градския съвет да ги постави там, след като те са се опасявали от срутване.

Windsor Guildhall corn market

Според легендата Рен е поставил колоните, но демонстративно ги е оставил малко по-къси, за да докаже правотата си или като шега. Вероятно обаче те не са били там по времето на Рен, а през 1829 г. са поставени само като декоративен елемент.

По същия начин колоната в храма Вирабхадра вероятно е била преместена в привидно плаващото си положение от сеизмична активност или от грешка по време на строителството.

 
 
Коментарите са изключени за Как така тази колона левитира над земята