shareit

Как един военен генерал помогна за изграждането на Дисни Уърлд

| от |

Военните генерали обикновено не са свързвани с Магическото кралство на Дисни (увеселителен парк в Бей Лейк, Флорида). Но без един от тях Кралството все още щеше да бъде блато, пълно с комари.

Уолт Дисни назначава пенсионирания генерал от армията на Съединените щати Уилям „Джо“ Потър на практика да създаде парка. Потър е гений в инженерното и логистичното планиране и използва тези умения, за да превърне 1200 декара земя в прекрасен лунапарк, като същевременно запазва екологията на района. Без него днес нямаше да има Магическо кралство.

Corporal Charles H. Johnson of the 783rd Military Police Battalion, waves on a "Red Ball Express" motor convoy... - NARA - 531220

Ранен живот и военна кариера

Джо Потър е роден в Ошкош, Уисконсин, на 17 юли 1905 г. През 1928 г. завършва Военната академия на САЩ в Уест Пойнт и първата му задача като лейтенант е с Първите инженери във Вашингтон, окръг Колумбия. През 1933 г. Потър се завръща в академичните среди, където получава степен по гражданско инженерство от Масачузетския технологичен институт, след което работи като професор по военни науки и тактика в държавния университет в Охайо от 1937 до 1940 г.

По време на Втората световна война Потър служи като инженерен офицер във Върховния щаб на съюзническите сили в Европа. Той е от съществено значение при планирането на логистиката на десанта в Нормандия, за да се гарантира успехът на съюзниците. След десанта той ръководи мащабна логистична операция, известна като Ред Бол Експрес. Ред Бол Експрес е система от конвои с камиони, която помага за снабдяването на съюзническите сили, които се движат през Европа.

През 1956 г. Потър е назначен от президента Дуайт Д. Айзенхауер да служи като губернатор на зоната на Панамския канал. Той отговаря за управлението на над 40 000 души и надзора на различни служби, включително по образованието, войната, обществено здравеопазване, медицинските грижи, пожарната и полицейска защита, както и пощенска система.

Джо Потър се пенсионира от армията на САЩ през 1960 г., след 38 години служба. По време на военната си кариера той печели Медал за отличена служба, Легион за заслуги, Бронзова звезда и Военен Кръст (Франция).

Walt Disney 1946

Среща с Уолт Дисни

Въпреки че е в пенсия, Потър става изпълнителен вицепрезидент на Световното изложение в Ню Йорк през 1964-1965 г. през 1964 г. Като такъв той отговаря за изграждането на 26 атракции и павилиона на САЩ за 17 милиона долара.

Именно на Световното изложение в Ню Йорк Потър за първи път среща Уолт Дисни. Уолтър в този период се развива и към източното крайбрежие и забеляза, че Дисниленд бързо се заобикаля с евтини мотели и ресторанти, за които смята, че отнемат от магията, която толкова усърдно се опитва да създаде в парка.

Дисни избира Флорида за новия си парк. Той знае, че ще му трябва много земя и иска високи температури и слънце целогодишно, за да може паркът да работи през цялата година. Той започва да купува различни парцели във Флорида през 1964 г., но голяма част от купената земя е блатиста и това представлява сериозен проблем – как да изгради масивен парк върху мокра почва? За щастие Джо Потър е точно човекът, който имаше решение на този проблем.

Cinderella Castle January 2021

Изграждането на Дисни Уърлд

Джо Потър работи заедно с колегата си, адмирал Джо Фаулър, за буквалното изграждане на Дисни Уърлд от нулата. По думите на (вече пенсионирания) президент на Уолт Дисни Атракшун, Дик Нунис: „Без Джо Потър днес нямаше да има Дисни Уърлд“.

Първата работа на генерала е да пoоправи Бей Лейк. Според Потър водата на езерото е „с тъмнокафяв цвят, който не е много привлекателен за плуване“.

За да отстрани този проблем, Потър кара своя екип да изпомпа 3,8 милиона кубични метра пясък, добавя чиста вода и почиства дъното на езерото. Екипът на Потър е отговорен и за изграждането на гигантска лагуната при хотел Полинейжън.

Може би дори по-иновативна от неговата система за почистване на езерото е система от подземни тунели (известна като Disney utilidor system), която той изгражда около Кралството. Уолт Дисни е загрижен да не се нарушава по никакъв начин магията в новия му парк, което лесно може да стане, ако гостите виждат контейнери за боклук или зони за служители, които не могат да бъдат скрити.

Потър открива, че технически нивото на водата в района на езерото Буена Виста (и Флорида като цяло) е твърде високо, за да се строи нещо под него. Затова той просто прави тунелите на нивото на земята и след това ги покрива със самото Магическо кралство.

Той първо построява тунелите и след това кара работниците да изкопаят милиони кубични метри почва от лагуната при Севън сийс, за да ги покрият. Всъщност тези тунели все още се използват и днес от всички – от членове на актьорския състав до охраната на парка.

Джо Потър също е отговорен за разработването на дренажен канал за цялото място, който става известен като „канавки на Джо“ и който поддържа водната маса постоянна. Според него „основният проблем в имота, който трябва да решим първо, е да изградим и инсталираме система за контрол на водата. Нашата система се основава главно на това да можем да източваме наводнения, когато те се случват, през система от автоматични порти, които ще се затворят веднага след като наводнението премине. Чрез използването на тези порти успяваме да поддържаме водата на нивото, на което е преди, така че кореновата система на дърветата да смята, че нещата са също толкова нормални, колкото винаги.“

По същия начин Джо Потър успява да приложи военния си опит при проектирането на самия Дисни Уърлд. Той съветва Уолт постоянно да пуска фонтаните, за да отблъсне всички комари в района. Според историка на Дисни Кристофър Лукас, „едно от нещата, които научи от Панамския канал, където хората умираха от малария, беше че ако оставиш водата просто да си седи така, ще имаш проблем“.

Джо Потър се пенсионира за втори път през 1974 г., но остава в Орландо до смъртта си през 1988 г. За местните жители той е известен като „Мистър Дисни“ и през 1997 г. е обявен за Легенда на Дисни заради приноса си към компанията. Въпреки че военните и Дисни може да изглеждат понякога като полярни противоположности, работата на Джо Потър за парка показва, че двете могат да вървят ръка за ръка.

 
 
Коментарите са изключени за Как един военен генерал помогна за изграждането на Дисни Уърлд