shareit

Един нов начин на картографиране

| от |

Звучи по-скоро като невъзможен парадокс, отколкото като проблем на дизайна. Но как да картографираме сфера върху плоска повърхност е доста сериозен въпрос. Някои от вас може да са запознати с така наречената проекция на Меркатор – картографска техника, датираща от 1569 г., на която и до днес са базирани много карти.

Този начин обаче на представяне на овалния ни свят в двуизмерна среда, разработен от фламандския географ и картограф Герардус Меркатор, има недостатъци и създава значителни изкривявания. Гренландия и Антарктида изглеждат огромни, например, докато Африка изглежда изключително малка. Така би изглеждала карта, на която всичко е представено пропорционално.

Разработено от токийския архитект и художник Хайме Нарукава от Университета за медии и управление в Кейо, AuthaGraph дава ново решение на този вековен картографски проблем. Отново странно изглеждащо, но всичко би ни изглеждало странно след като цял живот сме гледали досегашните карти.

Картата може да бъде сгъната в различни форми, които симулират стъпките от преминаване от сфера към плоска проекция. Уникалният му геометричен подход намалява изкривяванията, но и чисто физически илюстрира защо те стават.

Изведнъж светът изглежда по-различен – вече не серия от подредени континенти, както сме свикнали.

AuthoGraph също адресира някои други проблеми като: позиционирането на Северна Америка в горния ляв ъгъл, а Европа в центъра на картата. Въпреки че на практика няма „горна“ или „лява“ страна на която и да е карта, позиционирането на някой държави и континенти може да накара хората да приемат мястото си в света по определен начин.

По-рано тази година проектът AuthoGraph спечели наградата за дизайн в Япония – Good Design Award – като победи над 1000 други проекти в различни категории. Различни варианти на картата, която е разработена за първи път през 2009 година, могат да бъдат намерени и в японски учебници.

Създателят й казва: „Този оригинален метод за картографиране може да нанесе една сферична повърхност на правоъгълна повърхност, като същевременно запазва правилните пропорциите на обектите върху сферата. AuthaGraph представя вярно всички океани и континенти, включително досега пренебрегваната Антарктида. Картата може да бъде сглобена в триизмерен обект и затова предоставя точна перспектива на нашата планета.“

 
 
Коментарите са изключени за Един нов начин на картографиране