shareit

Прочети: „Аз бях тук“ на Гейл Форман

| от |

Коя е Гейл Форман? Тя е журналист и писател, но от онези, които след Джон Грийн и Джоджо Мойс могат да се разплачат истински и с чувство. При това чувство изразено много добре в писане. Първите й два романа – „Аз бях тук“ и „Да останали“ са част от поредица, затова третата й книга, която излиза е абсолютно различна.

В случай, че се чудите дали да пробвате Гейл, може да започнете с „Аз бях тук“ – първата част на историята за Миа – талантлива тийнеджърка цигуларка, която претърпява инцидент, след който въпросът: „Дали да остана“ е по-скоро буквален, отколкото метафоричен. По романа беше направен филм с Клои Грейс Морец в главната роля, който излезе миналата година, но за съжаление не получи разпространение у нас.

Въпреки това Гейл беше забелязана от четящата аудитория и има защо.

Коуди и Мег са неразделни.

А после най-неочаквано Коуди остава сама.Коуди е потресена и смазана от скръб след самоубийството на най-близката си приятелка. Двете са споделяли всичко, но смъртта връхлита без предизвестие. Коуди отива в колежа на Мег, за да събере вещите ѝ и да ги изпрати у дома, и открива, че не знае още много за живота на приятелката си. За съквартирантите ѝ – самобитни и неописуемо различни от жителите на скромното им родно градче близо до Вашингтон. За Бен Макалистър – момчето с китара, подигравателна усмивка, свои собствени тайни и непоклатима почтеност. За опасен интернет форум и зловреден анонимен съветник. За шифрован компютърен файл, който ще постави под съмнение всичко, което Коуди мисли, че знае за Мег и за нейната смърт.

Аз бях тук, изд. Колибри, 264 стр., 15 лв.

Аз бях тук, изд. Колибри, 264 стр., 15 лв.

Роман, съчетал умело криминална загадка, трагедия и романтика. Безмилостно откровен разказ за смелостта да продължиш напред след опустошителна загуба, да откриваш скрити черти на характера у себе си и у другите. Предизвикателен поглед към сложното естество на отговорността, съвременната роля на интернет за преломните решения на младите хора, предизвикателствата на съзряването и благородството да прощаваш.

„Аз бях тук“ дебютира на американския литературен пазар на 27 януари тази година, а „Ню Йорк Таймс“ побърза да го определи като „неустоима мелодрама”.

„Щом приключих с голямото пътешествие по света, осъзнах, че най-удивителните пътувания в живота си ще предприемам, без да напускам бюрото“, признава Гейл Форман. Носителка е на много литературни награди, а журналистическите й материали са публикувани в издания като „Севънтийн“, „Космополитън“ и „Ел“. Преведен на повече от 30 езика, „Да остана ли?“ спечели наградата на NAIBA „Книга на годината“ за 2009 г., номинации и признание от много асоциации и конкурси в Англия и САЩ. Оттогава всеки нов роман на Форман се превръща в международен бестселър.

 
 
Коментарите са изключени за Прочети: „Аз бях тук“ на Гейл Форман