Отново Прованс, последната книга от трилогията на Питър Мейл, посветена на един от най-привлекателните региони на Франция, вече е в българските книжарници.
„Има случаи, когато единственият отговор е да свиеш рамене.“ са финалните думи в книгата. Но няма случай, в който да отминете с безразличие новите кулинарни и социални приключения на автора насред аромата на лавандула и безпощадния мистрал.
Питър Мейл се завръща отново в Прованс и с неподражаемия си стил изследва генетичните ефекти от 2000 години консумация на гъши дроб, повдига завесата на дискретната търговия с трюфели и разказва за мистериозната смърт на един селски месар. Посещава и нетрадиционно училище по парфюмерия, впуска се в експедиция за издирването на съвършения тирбушон и планира да засади собствена маслинова горичка. Авторът дава практични предложения за занимания в летен следобед и споделя няколко куриозни причини да харесваш Прованс. Потопени в многообразие от вкусове, звуци, миризми и цветове, ще откриете за пореден път прелестите на едно забележително място.
Хуморът и добронамерената ирония са навсякъде в земята на хубавото вино и вкусната храна и прочутият английски писател не пропуска да се възползва от това вдъхновение. Неслучайно той е човекът, който в книгата споделя с нас своето откритие:
„Ако има такова нещо като формула за дълъг и щастлив живот, може би е: да ядеш, да пиеш и да се веселиш. Преди всичко да се веселиш.“
Дригите две книги от поредицата, издадена от Gourmet Publishing са Една година в Прованс и Прованс завинаги.