shareit

Досиетата CHR: Там всеки месец убиват журналисти

| от chronicle.bg |

В Мексико, когато журналист говори истината, умира.

Последният опитал е Сесилио Пинеда Бирто. След като цял ден шофира и излъчва на живо репортажи от наркоразвъдника Гереро, Сесилио откарва прашната си кола в местна автомивка в малкия град Пунгарабато.

Докато си почива и чака да измият колата му, двама мъже откриват огън, след което изчезват на мотор с оръжието в ръка.

Преки свидетели на атаката са служителите в автомивката. Никой от тях обаче не е разпитан от властите. Всички те са се укрили незабавно след убийството.

Въпреки указаната първа помощ, журналистът умира.

Пинеда си изгражда име на безстрашен репортер в криминалната сфера. Той не е спирал да държи обществото информирано, често излъчва от мястото на събитието за своите 31 000 последователи във Facebook. Точно както в часовете преди смъртта си.

В същия следобед с телефон в ръка, той се оплаква пред зрителите си от бездействието на местните власти, корупцията, тайните споразумения с организираната престъпност в района.

В последното си видео той говори за Райбел Хакобо де Алмонте – престъпник, известен като Ел Текилеро – обявен за национално издирване преди месеци, без да бъде заловен. Сесилио говори основно за властите, които се предполага, че осигуряват на Алмонте официална защита и сключват тайни споразумения с подчинените му.

Сесилио Пинеда Бирто разказва, че дори един от наемниците на Ел Текилеро е разкрил местоположението му, но властите не искат да го арестуват дори когато знаят къде е.

Пинеда все пак изразява съчувствие към част от представителите на властта, които отказват да действат. „Само тези от нас, които са преживели атаки или отвличане и са били заплашвани, разбират ситуацията“, казва той във видео, цитирано от „Дейли Бийст“.

Бившият кмет на Пунгарабато, където журналистът е убит, беше екзекутиран на пътя миналия юли, след като обяви публично, че е заплашван многократно от престъпни групи.

17021648_959353650861558_2722417280055325643_n (1)

Пинеда често е говорил за заплахите, отправяни към него и семейството му. Всъщност той се разминава на косъм със смъртта преди година и половина, когато въоръжени мъже нахлуват в дома му, заплашвайки бременната му жена и малкия му син.

В друго градче – Такско де Аларкон, журналистът Франсиско Пачеко Белтран е убит пред дома си. Той също е известен борец срещу организираната престъпност и бездейните власти.

В последните си репортажи Пинеда говори за тясната връзка властите в Гереро и Ел Текилеро, от което следва кризисна атмосфера – близо 100 училища затварят врати за седмица, след като десетки са затворени от седмици, в знак на протест срещу безнаказаността на мафията.

В Гереро, където се намира популярният някога курорт Акапулко, десетки журналисти и общественици протестираха, за да почетат паметта на Пинеда и да поискат повече сигурност в региона. Акапулко беше обявен за един от петте града с най-много насилие в Мексико.

Смъртта на Пинеда напомни за друг случай от района Гереро, където преди време 43 студенти изчезнаха безследно. Въпреки почти сигурната им масова екзекуция, местните власти не разкриха какво се е случило, което затвърди убеждението, че всички – от местната полиция до кмета и областният управител – защитават организиранат престъпност.

Правителството обяви, че изчезналите са убити и изгорени в сметище, но така и не представиха доказателства за думите си, което остави доста съмнения у близките на студентите.

Оказва се, че с годините се променят имената на издирваните престъпници и гнездата на конфликт, но историята си остава същата. За съжаление, тези, които се опитват в максимална степен да информират обществеността за това, което се слчува, биват заглушавани един по един. Миналата година беше обявена за най-опасната за журналистите в Мексико от началото на войната срещу наркокартелите през 2006 година. Средно по един журналист е загивал всеки месец.

От 2006 година насам над 80 журналисти са убити във връзка с работата си в Мексико. Десетки други са изчезнали или обити, но за тях не може да се потвърди със сигурност, че са загинали заради служебните си занимания.

 
 
Коментарите са изключени за Досиетата CHR: Там всеки месец убиват журналисти