shareit

ДОСИЕТАТА CHR: Неидентифициранта Джейн Доу N59

| от |

Джейн Доу – име, от което вещите в криминалните истории ги побиват тръпки. Много от вас ще си кажат какво му е толкова страшно на това име? Истината е, че Джейн Доу е код и това го знаят криминалните експерти и любителите на зловещи хроники. Джейн Доу е име, което се ползва за всички неидентифицирани жертви на тежки престъпления. След него се добавя само номер.

С номера и безличното Джейн Доу посмъртно се раздели едно тяло, открито през 1969 година. Млада жена, наръгана с нож и издъхнала от раните си в близост до убежището на псевдокомуната Чарлс Менсън.

Да срещнеш зловещите Менсън

Десетилетия наред доказателствата водиха разследващите в задънена улица, а трупът бе записан в архивите като Джейн Доу №59. Въпросите се въртяха около това дали тя е една от жертвите на безмилостната група. всъщност става дума за много закоравели престъпници бандата на Чарлс Менсън – син на проститутка и алкохоличка, който прекарва детството си във възпитателни домове, но коефициентът му на интелигентност е над 109 още преди да навърши 19 години.

Изключителен манипулатор, рецидивист, който изпитва „непреодолима нужда да е център на вниманието“. След като излежава присъдата си и излиза на свобода на 32 години и прави, каквото трябва, да за бъде върнат в затвора, защото не се чувства годен за света навън, той набира група последователи – жени, бунтари и всякаква измет, която мрази родителите си и обществото като цяло – семейство Менсън.

Чарлз праща своите поклонници да убият бременната актриса – и втора съпруга на режисьора Роман Полански Шарън Тейт и заможните й гости. След като послушниците му извършват кървавата вакханалия, главатарят се готви за расова война и се провъзгласява за пророк на съдбата. И действията му стават неконтролируеми.

Трупът

46-години след като до сборището на Менсън е открит неидентифициран труп, в последната седмица на април полицията в Лос Анджелис съобщи, че е разкрила самоличността. Това е 19-годишната Рийт Жирветсън от Монреал. Новите данни в разследването допускат, че Чарлз Менсън има нещо общо със смъртта на момичето.

Жертвата се е преместила в Лос Анджелис малко преди смъртта си. Тялото й е намерено от минувач в храстите край Мълхоланд Драйв в близост до Лоурел Каньон на 16 ноември, 1969 г. Тя е била намушкана повече от 150 пъти.

Стилът на убийството в съчетание с времето и мястото на откритието – около пет мили по-надолу по пътя от имението, където актрисата Шарън Тейт и четирима и гости са избити от членове на зловещото семейство, доведе до спекулации, че кървавите убийства са свързани.

През 1974 г. в книгата „Истинската история на убийствата на Менсън“ се налага версията, че тялото, наречено Джейн Доу №59, е на очевидец на убийство, извършено от член на бандата. Тя е била убита, за да мълчи.

От полицейското управление на Лос Анджелис обявиха, че детективите са разпитали Чарлс Менсън, който е в щатския затвор в Калифорния. Към момента обаче нямало никакви индикации, които да водят към конкретна версия, свързана със случая Жирветсън. Детектив Луис Ривера каза пред People, че следователите няма как да изключват възможността някой от членовете на Менсън да е убил момичето. Към момента обаче няма доказателства в подкрепа за тази версия.

„Най-лесното е да се мисли, че Менсън или някой от групата е участвал в подозрителните изчезвания и убийства, извършени по онова време“, казва Джеф Гуин, който пише биографията за семейство Менсън.

„Менсън са промити мозъци, които коментирали помежду си ужасите, които извършват“, отбелязва още Гуин. Но никой от тях не е споменавал нищо около убийството с Джейн Доу №59 в интервютата, които писателят направил.

Жертвата

Това няма как да бъде причина да не се разследва връзката на Чарлз Менсън и компания със случая на Рийт. „Те са способни на подобен отвратителен акт на насилие, но не може да им приписваме всички нерешени убийства“, отбелязва биографът.

Друг писател от Монреал – Кристиан Грейвнър – изнася информацията за разкритата самоличност на Джейн Доу №59 в блога си след интервю с приятел от детството на Жирветсън. Тя е била най-малката от трите деца в семейството си. Установява се в Монреал през 1950, след като бяха от Естония по време на Втората световна война, разкриват роднините й.

„Рийт беше прекрасен, свободен дух и щастливо момиче“, разкрива сестра й Ан. „Тя беше много обичана от семейството и приятелите си.

Рийт мечтаела за Калифорния още като тийнейджър и като всяка млада жена, спестявала пари, за да осъществи бляновете си. В крайна сметка това се случило през есента на 1969 година.

В Лос Анджелис момичето заживяло с гаджето си, идентифицирано само като Жан, казва писателят Кристиан Грейвнър. Той научил това от приятелка на жертвата – Илми Сийман, която говорила с нея последно.

След това Рийт изчезнала.

Родителите на Рийт никога не обявили дъщеря си за изчезнала, казва сестра й Ан. „Мина месец, после се занизаха години и ние си представяхме, че тя има нов живот. Майка и татко винаги се надяваха, че тя ще възстанови контакта с приятелите и семейството си. През цялото време Ан знаела, че сестра й най-вероятно е мъртва. Никога обаче не е подозирала, че е била убита така зловещо. „Това е ужасно, независимо че го научаваме 46 години по-късно“, разказва жената.

Напредъкът по случая дошъл миналото лято, след като Сийман и Ан видели снимка на трупа Джейн Доу №59 онлайн чрез общ приятел.

Уведомили полицията в Лос Анджелис. Направен е ДНК тест със сестра й Ан. Идентичността е потвърдена.

Властите заявиха, че разследването по случая остава отворено. Детективите са особено заинтересовани в намирането на тогавашния й приятел Жан или Джон, с когото Рийт живеела последно.

Братът на закланата Рийт – Тони до последно вярвал, че някой ден ще се събере отново с „общителната, зеленоока сестричка, която изчезна преди десетилетия“, разкрива вдовицата му Тийу Жирветсън. Той умира през 2014 година. „Рийт бе светъл човек, като онези хора, за които знаеш, че имат голям потенциал да направят нещо прекрасно.“, спомнят си близките й.

 
 
Коментарите са изключени за ДОСИЕТАТА CHR: Неидентифициранта Джейн Доу N59