shareit

Актриса може да получи 5 години затвор заради провокативна рокля

| от chronicle.bg |

Египетска актриса може да получи 5 години затвор, ако бъде призната за виновна за непристойно поведение, след като облече прозрачна рокля, която показва краката й.

Рания Юсеф, актриса и модел, известна с ролите си в египетски филми и телевизионни предавания, присъстваше на закриващата церемония на Филмовия фестивал в Кайро облечена в черна рокля с прозрачна долна част. Дръзкото й поведение имаше силен обществен отзвук в социалните мрежи. Някои смятаха, че Рания нарушава социалните порядки, други пък защитаваха правото й да носи роклята.

След случката група адвокати се оплака на главния прокурор на Египет за външния й вид и актрисата моментално беше подведена под съдебна отговорност.

„Искам да се извиня още веднъж като актриса с положителен имидж в очите на фенвете си“, каза 44-годишната дама в акаунта си в Туитър. „Надявам се, че всички могат да разберат, че имах добрите намерения и не исках да ядосвам никого.“

Делото срещу Рания Юсеф ще започне на 12 януари 2019 година и ако тя бъде осъдена, може да получи до 5 години затвор.

В Египет има около 100 милиона души, повечето от който са мюсюлмани. Въпреки че държава е по-свободна в някои аспекти, все още има силна религиозна консервативност. Фундаментализмът също продължава да влияе на обществото дори 5 години след като президентът и ислямист Мохамед Морси беше свален от войската след масови протести срещу управлението му.

Рания не е първата публична личност с подобни обвинения в Египед.

През 2017 година Шима, местна поп певица, чието истинско име е Шайма Ахмед, беше осъдена на 2 години затвор „подбуждане на разврат“ след като пусна провокативно музикално видео в интернет. Шакира и Бардис, две белиденсърки, също бяха осъдени на 6 месеца в затвор през 2015 година по същите причини.

Това е видеото на Шима с най-добро качество, което успяхме да намерим

 
 
Коментарите са изключени за Актриса може да получи 5 години затвор заради провокативна рокля