shareit

Задава се пети том на „Милениум“

| от chronicle.bg, по БТА |

Шведският писател Давид Лагеркранц, който продължи култовата криминална сага „Милениум“ на покойния Стиг Ларшон, обещава петият том да бъде издържан „в стил Чандлър“, предава Франс прес.

Лагеркранц трябва да предаде ръкописа си през февруари 2017 г. Първите 200 страници от него вече са готови. Новият роман от поредицата „Милениум“ ще бъде издаден на 56 езика през пролетта на същата година.

„Милениум 5“ ще бъде с по-малко технически подробности. Ще пиша повече в „стил Реймънд Чандлър“ или в стил „Златан“, заяви писателят, като се позова на биографията на футболния нападател Златан Ибрахимович, на която самият той е автор.

Трилогията „Милениум“ бе дело на Стиг Ларшон, който почина през 2004 година, след като предаде ръкописите на трите романа. Той така и не можа да види планетарния успех на творбите си. Продължаването на трилогията от Давид Лагеркранц бе посрещнато на нож от пуристите. Бившата приятелка на Ларшон, която бе изключена от наследството му, защото нямаше сключен брак с него, осъди новия проект. Според нея той бил прекалено комерсиален, а близките на Ларшон го оприличиха на „ограбване на гроб“.

Излизането на шестия том от поредицата „Милениум“ е предвидено за 2019 година. Първите три романа от трилогията се продадоха в 80-милионен тираж, а четвъртият реализира на пазара 3,5 милиона екземпляра.

 
 
Коментарите са изключени за Задава се пети том на „Милениум“