shareit

Украйна и Турция се разбраха да правят заедно пътнически самолети

| от |

Турция и Украйна са обсъдили възможността за участие на Киев в строителството на Трансанадолския газопровод ТАНАП. Украйна може да произвежда самолет за Турция. Петро Порошенко коментира, че един от ключовите въпроси на срещата им в Киев е бил за сътрудничеството в областта на енергетиката, цитира ТАСС украинският лидер.

„Обсъдихме участието на украински компании в строителството на газопровода ТАНАП. В тази връзка обърнах внимание на евентуални рискове при строителството на „Турски поток“, посочи Порошенко.

Плановете за строеж на ТАНАП, по който се предвижда да се доставя газ от Азербайджан през Грузия и Турция за Европа, бяха обявени през 2011 г. Строежът започна този месец и трябва да приключи през 2018 г.

Стойността на газопровода се оценява на 10-11 милиарда долара.

Украйна и Турция са се договорили също за създаване на нов пътнически самолет, като се използва производственият капацитет на киевския завод „Антонов“, съобщи още Порошенко след разговора с турския президент Ердоган.

„Става дума и за създаването на пътнически самолет за Турция в завода „Антонов“, добави той.

Припомняме, че в момента в Истанбул се строи ново летище на стойност 10 млрд. долара.

Украинският президент каза още, че двете страни са изготвили пътна карта за стратегическо сътрудничество, която да засили практическия аспект на сътрудничеството.

Порошенко коментира, че размерът на турските инвестиции в Украйна превишава три милиарда долара.

Той благодари на турския си колега, че Анкара ще предостави на Киев заем от 50 милиона долара за покриване на бюджетния дефицит, както и 10 милиона долара хуманитарна помощ.

Ердоган уточни, че Турция ще осигури безвъзвратно 10 милиона долара, за да се отговори „на хуманитарните нужди на изселилите се принудително граждани“.

Турският президент се обяви за запазване на териториалната цялост на Украйна./ Money.bg

 
 
Коментарите са изключени за Украйна и Турция се разбраха да правят заедно пътнически самолети