shareit

Следовател: Личността на Лубиц не е единствената следа

| от |

Личността на втория пилот, управлявал катастрофиралия самолет на Germanwings, е сериозна следа, но не е единствената, каза френски следовател.

Самата личност на втория пилот Андреас Лубиц, заподозрян, че умишлено е предизвикал катастрофата със самолета на авиокомпания Germanwings и който изглежда е имал психически проблеми, е сериозна следа, но не е единствената, заяви днес в Дюселдорф френски следовател, цитиран от Франс прес и БТА.

„Определени неща ни карат да продължим да разследваме по тази следа, която изглежда е сериозна, но не е единствената„, каза генерал Жан-Пиер Мишел, заместник-директор на съдебната полиция към главната дирекция на националната жандармерия, който не изключва хипотезата за неволна грешка или техническа повреда.

Ген. Мишел обясни, че на този етап от разследването не е установено някакво драматично събитие в живота на втория пилот като любовен разрив или професионален проблем, което би могло да обясни целенасочени действия за унищожаване на самолета.

Андреас Лубиц, на който бил издаден болничен лист за деня на полета, както свидетелства медицинска бележка, намерена в дома му в Дюселдорф, изглежда е имал психически проблеми, показва събраната от германския печат информация.

„Ще се опитаме да разберем какво в живота му би могло да го накара да пристъпи към такъв акт“, каза следователят.

Генерал Мишел е част от тричленен екип френски следователи, пристигнали в Дюселдорф да сътрудничат на германските власти.

Той обясни, че целта е да се съпоставят техническите данни и заключения от обследването във Франция и информацията за живота и личността на Лубиц, събрани в Германия от разпити и претърсвания.

Следователят подчерта също, че е много важно да бъде намерена втората „черна кутия“ от самолета, тъй като тя е регистрирала техническите данни на полета в последните минути преди катастрофата, което ще даде възможност да се установи дали е имало преднамерено действие, дали става въпрос за неволна грешка или за техническа повреда.

„Не изключваме работата и по други хипотези“, добави Мишел.

Френският профсъюз на летците смята за прибързано въвеждането на правила за най-малко двама души в пилотската кабина.

Промяната беше препоръчана от Европейската агенция за авиационна безопасност. Тя направи предложението след катастрофата над Френските Алпи, при която на 24 март загинаха 150 души.

От профсъюза смятат, че решението е прибързано преди да излязат резултатите от разследването на обстоятелствата около трагедията. На този етап следствието предполага, че вторият пилот Андреас Лубиц преднамерено е свалил самолета, като заключил кабината и насочил Airbus 320 към планинските склоновете.

Междувременно тленните останките на Лубиц бяха идентифицирани с помощта на ДНК анализ. По данни на следствието той е прикривал от работодателя си здравословни проблеми – продължителна депресия и нарушения в зрението.

Вторият пилот на самолета, който се разби над Френските Алпи докато изпълняваше редовен полет между Барселона и Дюселдорф, е бил на лечение в Университетската болница в Дюселдорф, но не заради депресия.

Според Зузане Допхайде, говорителка на клиниката, информацията, че Андреас Лубиц се е лекувал от депресия в учреждението е невярна, тъй като там изобщо няма психиатрично отделение. Допхайде обаче отказва да изясни подробности, тъй като това би означавало да наруши лекарската тайна.

Директорът на болницата проф. Клаус Хефкен увери, че „постоянно и неограничено подпомагаме прокуратурата“. От клиниката поясняват, че докато е в ход разследването,няма да предоставят друга информация.

Федералното управление на гражданската авиация на САЩ е включило втория пилот на злополучния полет 4U9525 Андреас Лубиц в своята база данни, предава Deutsche Welle.

Според информацията от базата данни Лубиц е определен като способен и отлично подготвен пилот, който изцяло покрива стандартите на ФУГА.

 
 
Коментарите са изключени за Следовател: Личността на Лубиц не е единствената следа