shareit

Първият пилот чужденец в „Аерофлот“ напусна: Ниска заплата и зли колеги

| от |

Синдикатите и топ мениджмънтът спорят сриналата се рубла или доносите са накарали немеца Клаус Дитер Ролфс да подаде молба по собствено желание

от Николай Марченко

marchenkoprofilepctМонополистът „Аерофлот“ уволни първия чуждестранен пилот в историята на руския национален авиопревозвач, информират днес Lenta.ru и Интерфакс.

Klaus Гражданинът на Германия Клаус Дитер Ролфс (на снимката отдясно), нает през септември 2014 г., се е уволнил по собствено желание. „Доколкото ми е известно, една от основните причини, по които Клаус се уволни от компанията, е неизпълнението на устните обещания, които получи при наемане на работа от HR-отдела“, информира източник в Шереметиевския профсъюз на летци(ШПЛС).

„Това е характерна черта на работа в компанията – редовно с това се сблъскват стотици пилоти – в колективния трудов договор тези неща не се пишат. Второ, пилотът не е доволен от нивото на заплащането в евро след като поевтиня рублата. Нали заплатите на пилотите в рубли не се променят вече от август 2013 година“, поясни източникът сред синдикалистите.

Източникът на Интерфакс в „Аерофлот“ пък обвини синдикалистите, че са бойкотирали германския Klaus2си колега. „Една от причините, по която Клаус написа молба по собствено желание е противодействие от страна на колегите, членове на независимите синдикални организации като ШПЛС“, поясняват от компанията. „Те просто започнаха атаки срещу него – редовно писаха необосновани доноси, които след провеждане на проверки от ръководството, не се потвърждаваха“. Според източника, немецът е спазвал много стриктно инструкциите в работата си и изисквал същото от руските си колеги.

Руските авиокомпании получиха правото да наемат чужденци за командири на въздушния състав от юли 2014 г., с промени в законодателството. Всички руски авиопревозвачи имат квота до 200 пилоти годишно. „Аерофлот“ наем Ролфс на 23 септември м.г., като първият му полет трябваше да бъде до Прага. Преди това е работил като пилот в германската Hamburg Airways.

Maksim Sokolov

Междувременно, транспортните синдикати на летци са споменали пилотите на „Аерофлот“ с чужди паспорти и на срещата с транспортния министър Максим Соколов през февруари.

Тристранката по трудови въпроси и изработване на промени в КТД на „Аерофлот“ обяви, че „алармира за опасността от масово съкращаване на персонала“ във връзка със стартиралия наем на чужденци.

Тогава ресорният руски министър им отговори, че „решението за наемане на чужденци вече взето“. „Кризата не е безкрайна – ще мине време и спешната необходимост от нови кадри пак ще се появи“, каза тогава шефът на транспортното ведомство на РФ.

 
 
Коментарите са изключени за Първият пилот чужденец в „Аерофлот“ напусна: Ниска заплата и зли колеги