Летенето може да бъде изключително неприятно изживяване, особено ако не сте милионер. Но през последните няколко години полетите стават все по-леки благодарение на новите коктейли, които биват сервирани на борда.
„Всъщност може да получите доста добра напитка“, казва Антъни Карпол, ръководител към катедрата, занимаваща се с напитки към Кулинарния институт в Ню Йорк. „Даже преди години беше лесно да намерите бърбън в повечето полети. А сега големите авиокомпании даже предлагат крафт уиски от различни региони в САЩ.“
Virgin America, например, предлага водка мохито с краставици от серията на Austin Cocktails. Delta Air Lines пуска специален Jack&Joe коктейл (Jack Daniels, Bailey’s и кафе) този февруари. А Alaska Air е подписала договор с дестилериите Sun Liquor в Сиатъл и Bendistillery в Орегон.
Добавянето на такъв тип продукти позволява на пътниците да получат един вид по-персонализирано преживяване. Virgin America, Norwegian и Air New Zealand позволяват на своите пътници да поръчат напити по време на полета чрез системите си за забавление, а в полетите на Virgin America може даже да почерпите другите пътници, споделя Реймънт Кулау от AirlineTrends.com.
Писателят Кемпър Инглиш, чийто сайт alcademics.com се занимава ексклузивно с напитките, предлагани от авиокомпаниите, проследява появата на по-добрите коктейли през последните няколко години.
Все пак времето и малкото пространство остават предизвикателство за сервирането на добри коктейли на 10000 метра над земното равнище. Мястото да покажете уменията си на барман определено не е достатъчно ако летите в икономична класа.
Друго предизвикателство е фактът, че височината, на която се намираме в кабината на самолета, която е херметизирана обикновено 2000 метра, променя нашите усещания за вкус и мирис. Това е изключително голям проблем за вкуса на храната, но не толкова за алкохолните напитки от вида на водката. Но с виното нещата са доста по-сложни.
Хал Ландвойг, директор винопроизвотство към Precept Wine в Сиатъл, е изследвал вкуса на вината по време на полет. За да разбере как летенето влияе върху вкусовете на виното, той опитва различни вина преди, по време на и след края на полета. Оказва се, че вкусът се променя драстично в зависимост от условията. Той започва да прави промени в нивата на захарта и киселинността на различните вина, за да разбере коя комбинация ще бъде най-добрата.
Хал Ландвойг също така провежда и две дегустации по време на полетите на Alaska Air. Той моли пътниците да избират най-доброто бяло и червено вино. Резултатът е, че червените вина, които са по-сладки, и белите вина, които са с по-ниско ниво на киселинност, са предпочитани по време на полет. В момента Precept Wine предлага селекция от Мерло и Пино Гри ако летите с Alaska Air.