shareit

Летище Пловдив ще продължи да функционира

| от |

Летище Пловдив ще продължи да функционира и ще изпълнява полети. Това заяви кметът на града Иван Тотев по повод оставката на директора на летището Иван Карнабитов, заради намалената държавна субсидия и последвалите слухове за фалит и затваряне.

По думите на Тотев най-добрият вариант е държавата да намери концесионер за аеропорта, но дотогава трябва да продължи да го субсидира.

„Това, което е сигурно на този етап е, че ние като община няма да спрем да подпомагаме летището и ще бъде осигурен персонал, който да гарантира полетите, но трябва да се направят и вътрешни реорганизации с оглед на намелената държавна субсидия“, коментира още Тотев.

Той припомни, че неведъж е имало предложения община Пловдив да поеме стопанисването на летището, но на този етап не може да си го позволи. „Годишната издръжка е около 5 млн.лева, от тях летището генерира 2 млн. от собствени приходи, но остават едни 3 млн., които ние нямаме на този етап“, каза кметът.

В края на тази седмица транспортния министър Ивайло Московски ще бъде в Пловдив и темата ще бъде обсъдена допълнително.

Според Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив“ държавното дружество е пред фалит и затварянето на летището е напълно реална опасност, ако не бъдат предприети незабавни мерки за адекватно финансиране и по-добро управление./ Дарик

 
 
Коментарите са изключени за Летище Пловдив ще продължи да функционира