shareit

Хибриден електрически самолет скоро ще вози пътници

| от chronicle.bg |

След като се наложи в сферата на автомобилите, хибридният транспортен модел плавно, но сигурно се пренася и върху самолетите. До 2030 г. се очаква първият в света хибриден електрически самолет да се превърне в реалност. Самолетът ще може да превозва до 100 души на борда си.

Това ще се случи благодарение на ново партньорство между Airbus и Siemens, които ще си сътрудничат в областта на хибридните електрически задвижващи системи. Двете промишлени компании планират съвместна разработка на прототипи на различни задвижващи системи с мощност, която варира от 100 киловата до 10 и повече мегавата. Това ще рече, че ще може да се осъществяват както кратки, регионални пътувания на самолети с до 100 места, така и хеликоптери или безпилотни въздушни превозни средства, а също и стандартни полети на къси или средно дълги разстояния.

Хибридните електрически задвижващи системи могат значително да намалят разхода на гориво и шума от самолетите. Целта е до 2050 г. европейските въглеродни емисии да бъдат намалени със 75% в сравнение със стойностите от 2000 г., а тя не може да бъде постигната чрез конвенционални технологии.

Проектът цели да превърне Европа в лидер в иновациите, свързани с разработването на електрически самолети и по него работят над 200 висококвалифицирани специалисти.

 
 
Коментарите са изключени за Хибриден електрически самолет скоро ще вози пътници