shareit

Хакер твърди, че пътническите самолети са в опасност от кибер атаки

| от |

Изследователят в областта на кибер сигурността Рубен Сантамарта твърди, че е открил как да хакне оборудването на пътническите самолети за сателитна комуникация чрез тяхната Wi-Fi мрежа или чрез системата за развлечение, пише Chicago Tribune.

Сантамарта, който е консултант в компанията по сигурността IOActive, ще представи техническите детайли от проучването си на хакерската конференция Black Hat в Лас Вегас тази седмица. Очаква се презентацията му, посветена на уязвимите места в сателитните комуникационни системи, използвани във въздухоплаването и други индустрии, да бъде една от най-гледаните по време на събитието.

Изследователят е открил слабостите чрез „обратен инженеринг“ или декодиране на специализиран софтуер за управление на самолетно оборудване. На теория, хакерите биха могли да използват Wi-Fi връзката на борда или развлекателната система, за да проникнат в оборудването, нарушавайки или променяйки сателитните комуникации. Това от своя страна може да се използва за намеса в навигацията и системите за сигурност.

Сантамарта признава, че теорията му засега е тествана само при контролирани условия, т.е. в лаборатория и може да е трудно да се възпроизведе в реалния свят. Експертът е решил обаче да представи откритията си публично, за да провокира производителите да поправят пропуските, които, според него, крият риск.