shareit

ЕП ще гласува предложението за регистър за авиопътниците

| от chronicle.bg |

Европейският парламент ще гласува окончателно в Страсбург създаването на единен регистър за резервационните данни на авиопътниците. Оспорваната мярка цели по-лесното проследяване на заподозрени терористи, наркотрафиканти и други престъпници пътуващи до и в Европейския съюз. Ако бъде приет, това ще е първият сериозен законодателен акт след случиха атентатите на ИДИЛ в Париж миналата година.

Директивата ще задължи авиолиниите да предоставят на тайните служби подробни паспортни и банкови данни на своите пътници. Агенти от всички 28 държави-членки ще имат достъп до националните списъци на всяка от тях.

Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос поиска бързото прилагане на законодателството:

Не можем да чакаме 2 години. Нямаме време за губене. Водим спорове след атентатите в Брюксел, но спорехме още след двете атаки в Париж“.

Натискът за въвеждане на системата дойде от правителството на Франция след терористичните актове през ноември. Други държави също вярват, че списъците с информация за пътуващите със самолети ще улесни залавянето на чуждестранни джихадисти, заяви британският консерватор Тимъти Къркхоуп, докладчик по темата:

„Създадохме директива, която знам, че ще спасява животи, ще залавя престъпници и ще направи Европа по-безопасно място“.

Масовото събиране на лични данни обаче запазва риска от злоупотреба с правата на гражданите и раздвои групата от 70 депутати на либералите в парламента, призна холандката София Интвелд:

Лично аз ще гласувам против, което не е изненада. Но остава да видим дали ще получим сигурността за която всички говорят или това ще е фалшива сигурност“.

Очаква се против текста да се обявят и други евродепутати, но вероятно мнозинство ще има с гласовете на ЕНП, социалистите и консерваторите.

 
 
Коментарите са изключени за ЕП ще гласува предложението за регистър за авиопътниците