shareit

Air France 007, кацаме в Манчестър

| от |

Пътниците на полет AF007 от Ню Йорк за Париж дълго ще си спомнят за него.

В неделя заради затрудненото функциониране на летище Кенеди в Ню Йорк, причинено от силен снеговалеж, полет 007 излита с 6 часово закъснение. Пътниците примирени с новото разписание и доволни, че все пак са на път за Париж, не знаят, че перипетиите едва сега започват. Сред тях е един от правителствените ръководотители Бруно Льо Мер, който се завръща от среща с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун.

Привечер, пилотът на джъмбо джета А380 уведомява за извънредно кацане в Манчестър. И това е цялата информация, която пътниците получават.

Причината за извънредното кацане: пилотът е надвишил броя летателни часове за деня. И се насочва към най-близкото летище – Манчестър. Представителството на Air France обещава, че друг пилот ще продължи полета, щом пристигне от Париж. Което, оказва се, че няма как да стане преди понеделник сутринта.

Решението на пилота е правилно, смятат авиационни експерти. Проблемът идва от факта, че авиокомпанията не е предвидила никой, който да поеме щафетата.

„Всичко бе въпрос на няколко минути“, каза Пол Тевенон-Русо, говорител на оперативния център на Air France. „С малко попътен вятър самолетът щеше да достигне по-бързо до Париж, такъв обаче е нямало“.

Задължително ли е спазването на този лимит от летателни часове? Говорителят на Air France e лаконичен „Да не спазиш това ограничение е все едно да караш с 180 км/ч по магистралата или с 2 промила.“. Авиокомпанията държи на стриктното спазване на процедурите, засягащи безопасността.

В крайна сметка Air France изпраща 3 самолета – два А320 и един А318, които да поемат пътниците от А380, който може да побере до 538 пътника. Така с още 12 часа по-късно пасажерите достигат крайната точка на своето пътуване.

И ако почти всички са съгласни, че безопасността е най-важна, то повечето смятат, че не подобава на компания от калибъра на Air France да не е подготвена за подобни ситуации.

„Не може да разчиташ на попътен вятър през 2015“, казва журналист от френската BFM tv, пътувал с въпросния полет.

 
 
Коментарите са изключени за Air France 007, кацаме в Манчестър