Близо 1300 души са участвали в приготвянето на най-дългото суши с риба тон в Япония, предаде ТАСС. Общата дължина на ястието е надхвърлила 320 метра.
Рекордното по размерите си блюдо е било изработено от жителите на неголемия пристанищен град Кесенума в префектура Мияги, Североизточна Япония. За направата на сушито са били използвани почти 85 кг риба тон, 544 кг ориз и 1700 листа от сушени ворорасли нори, в които е било завито сушито.
Кулинарното изделие с дължина 322 метра е поставило нов рекорд в категорията. Жителите на град Кесенума са подобрили собственото си постижение от минали години с два метра.
„Много е весело да се прави суши с риба тон от толкова много хора“ – е споделил един от участниците, ученик в местно средно училище.
С БТА