Обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.
Обичаме здравословната храна. Зеленчуците. Салатите. И не чак толкова здравословната. Сладките изкушения. Шоколада. Сладоледа. И месото. Пържоли, скара, барбекю. Морските дарове. Рибата. Картофите. Виното. Кафето. Палачинките…
Нашият апетит за нови вкусотии няма край, така както сме сигурни, че е неизчерпаемо вашето въображение.
Затова продължаваме да очакваме вашите кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница : Chronicle.bg, на страницата на рубриката във Фейсбук Кулинарни хроники или ни го изпратете на office@chronicle.bg.
A за най-добрите ще има награди от нашите партньори. Така че… готовииииии… старт!
Портокалов чийзкейк от ILoveToCook- Did’s yummy page
ДА ЖИВЕЯТ ЕКСПЕРИМЕНТИТЕ! Реших да направя един лимонов чийзкейк вчера, но си казах защо да е лимонов, нека да бъде портокал. Седя и си го навивам на пръста, кое, какво и как. Докато не отворих хладилника. Ами половината продукти ги нямам. Е да, но вече портокаловия чийзкейк така се беше в оформил в главата ми, че нямаше отказване… Така неоходимите ми бисквити замених с овесени ядки и орехи, сметаната замених с един ванилов мус. Резултатът – НЕВЕРОЯТЕН и със сигурност влиза в дебелите готварски книги на моето семейство…
ПРОДУКТИ:
3 пак. крема сирене / 3*200г/ или заменете с извара + 3 с.л. заквасена сметана, на стайна температура
1 ч.ч. пудра захар
100 грама бял шоколад, разтопен в 1/3 ч.ч. прясно мляко/
2 пак. желатин разтворени в 1/2 ч.ч. вода
сок от 1 портокал + настърганата му кора
2 пак. ванилов мус, разбити в 350 мл. прясно мляко или 2 ч.ч. сметана, разбита + 2 ванилии
за Блата:
1 ч.ч. смлени орехи
1 ч.ч. зърнена закуска с овесени ядки / смлени/
5 с.л. масло
За глазурата:
1 пак. желатин с вкус на ягода разтворен в 1/2 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. ягодово сладко
плод – по желание
ПРИГОТВЯНЕ:
Кремата сирене се разбива с пудрата захар с миксер. Прибавете насърганата портокалова кора и изцедения сок. След това се слага разтопения бял шоколад. С миксер разбъркайте за няколко минути. Добавяте разтворения желатин. Ако използвате мус го пригответе според инструкциите и го прибавете към основната смес. Разбъркайте отново с миксера.
За да приготвите блата просто разбъркайте добре зърнената закуска, орехите и маслото. В форма за торта се разтилат така получените трохи и се „натъпкват“ добре към дъното. Обикновенно не използвам дъното на формата, а слагам пръстена направо върху чинията, подноса, където ще бъде поднасяна. Залейте със сметановата смес. ако слагате плодове – сега му е времето. Сложете в хладилник за около 1 час. След това разбийте глазурата – разтворения желатин и ягодовото сладко. Залейте чийзкейка и оставете да стегне добре за поне 12 часа. Дори и по малко пак става, но е хубаво да престои…
Резултата – невероятен.