Горнотракийски щирник (зелена баница)

| от |

Както вече стана ясно, обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.

Обичаме здравословната храна. До 6 май очакваме вашите вкусотии и кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница: Chronicle.bg

Горнотракийски щирник (зелена баница) – рецепта от Силвия Петкова

10299215_510702419033889_1692242213_n

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

олио

10335691_510702412367223_987928442_n

За плънката:

3 връзки зелен лук

500г лапад/спанак

2 връзки копър

1 връзка джоджен

1 връзка магданоз

1 връзка девисил

3 яйца

500 г сирене

½ кофичка кисело мляко

сол

Дори и да нямате всички зелени продукти, може да използвате наличните, като зеления лук и копъра са задължителни.

Начин на приготвяне:

Почистваме лапада от дръжките, нарязваме го на едро. Бланшираме го в леко подсолена вода и след това го изцеждаме. Зеления лук се нарязва без бялата част, нарязват се на ситно копъра, джоджена, магданоза и девисила. Нарязаният зелен лук запържваме в сгорещена мазнина до омекване, след това добавяме лапада/спанака и запържваме още малко, след което оттегляме от котлона. Към тази смес добавяме яйцата, натрошеното сирене, киселото мляко, подправките и се объркват – така плънката е готова. По желание може да се добави сол, ако сиренето е обезсолено.

В намазнена тавичка се редят две кори и отгоре плънка, две кори и пак плънка, накрая останалите кори, като всеки ред кори се поръсва с мазнина. Пече се в предварително загрята фурна на 200°. Първоначално покривам с фолио и в последните минути го премахвам, за да се запече горната част. Изваждаме, поръсваме с вода и покриваме с фолиото за около 10 минути.

10299216_510702422367222_1650533018_n

Бонус съвет: може да си замразите зелени заготовки във фризера и да си приготвите тази баница по Коледа, както ние направихме.

 
 
Коментарите са изключени за Горнотракийски щирник (зелена баница)