Както вече стана ясно, обичаме да хапваме вкусно. И да правим експерименти в кухнята.
Обичаме здравословната храна. До 6 май очакваме вашите вкусотии и кулинарни вълшебства. Сгответе любимото си ястие, снимайте го и качете снимката с рецептата към нея на нашата Фейсбук страница: Chronicle.bg
Горнотракийски щирник (зелена баница) – рецепта от Силвия Петкова
Необходими продукти:
1 пакет кори за баница
олио
За плънката:
3 връзки зелен лук
500г лапад/спанак
2 връзки копър
1 връзка джоджен
1 връзка магданоз
1 връзка девисил
3 яйца
500 г сирене
½ кофичка кисело мляко
сол
Дори и да нямате всички зелени продукти, може да използвате наличните, като зеления лук и копъра са задължителни.
Начин на приготвяне:
Почистваме лапада от дръжките, нарязваме го на едро. Бланшираме го в леко подсолена вода и след това го изцеждаме. Зеления лук се нарязва без бялата част, нарязват се на ситно копъра, джоджена, магданоза и девисила. Нарязаният зелен лук запържваме в сгорещена мазнина до омекване, след това добавяме лапада/спанака и запържваме още малко, след което оттегляме от котлона. Към тази смес добавяме яйцата, натрошеното сирене, киселото мляко, подправките и се объркват – така плънката е готова. По желание може да се добави сол, ако сиренето е обезсолено.
В намазнена тавичка се редят две кори и отгоре плънка, две кори и пак плънка, накрая останалите кори, като всеки ред кори се поръсва с мазнина. Пече се в предварително загрята фурна на 200°. Първоначално покривам с фолио и в последните минути го премахвам, за да се запече горната част. Изваждаме, поръсваме с вода и покриваме с фолиото за около 10 минути.
Бонус съвет: може да си замразите зелени заготовки във фризера и да си приготвите тази баница по Коледа, както ние направихме.