Ханами или да съзерцаваш цъфтящите вишни

| от |

От късния март до първите дни на май, вишните започват да цъфтят из цяла Япония. Прогнозата за цъфтежа се обявява предварително от метеоролозите и се следи внимателно от всички последователи на пролетния празник.

5464_small

Обичаят „съзерцаване на цъфтящите вишни“ или „Ханами“ има няколковековна история. Днес Ханами е едно от най-популярните събития през пролетния сезон в Япония. Множество хора – семейства, приятели и групи си правят пикник под цъфналите вишни. Танци и караоке допълват тържеството, създадено от красивата гледка на разцъфналите сакура. Ханами продължава и през нощта, когато се нарича yozakura (нощна сaкура). На много места като парк “Уено” биват окачвани хартиени фенери за yozakura.

hanami_07

В Токио работещите в офисите устройват нощно Ханами, увеселения с пиене на саке в големия парк “Уено” или покрай рова, заобикалящ Императорския дворец. Но туристите и ценителите на ханами трябва се отправят към планината Йошино в националния парк „Йошино-Кумано“, недалеч от Нара и Киото, първите столици на Япония.

5467_small

Планината е покрита с десетки хиляди вековни бели планински вишневи дървета, разпределени в гори, които съобразно тяхната надморска височина цъфтят по различно време, като обикновено започват в началото на април. Маркирани пътеки, посипани с цветчета храмове, тълпи, предимно от японци, съзерцаващи цъфтенето, както и магазините и чайните в прелестния град Йошино обещават незабравимо преживяване.

5463_small

5471_small

5468_small

 
 
Коментарите са изключени за Ханами или да съзерцаваш цъфтящите вишни