Пролетта чука на вратата, нека я поздравим с цветна торта със свежи маргаритки.
Необходими продукти за 8 – 10 парчета
300 г меко масло
300 г фина кристална захар
8 яйца със стайна температура
350 г брашно с набухватели – за кекс
1 с. л. бакпулвер
200 г бял шоколад, стопен
100 г тъмен шоколад, стопен червена сладкарска боя крем за слепване на блатовете:
200 г крем-сирене със стайна температура
200 г разбита сметана
½ ч. ч. пудра захар
1 ч. л. ванилена захар
1 ч. л. портокалова захар
200 г малини
за крема за покриване:
125 г масло
250 г пудра захар
1 ч. л. ванилена захар
1 с. л. течна сметана за украса:
1 кг захарно тесто, оцветено в синьо
2 с. л. царевично нишесте за поръсване
300 г бяло захарно тесто за маргаритките
100 г жълто захарно тесто за тичинките тел за цветя зелена прахообразна сладкарска боя
10 мл водка за залепване
за захарната дантела:
Sugar Dress с релеф маргаритки
Начин на приготвяне:
1.Маслото се разбива на бяла пяна със захарта. Прибавят се едно по едно леко разбитите яйца.
2.Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя постепенно към тестото, като се разбърква с шпатула.
3.Към една трета от сместа се добавя тъмният стопен шоколад и се сипва във форма за печене с диаметър 26 см, покрита с хартия за печене.
4.Към останалото тесто се добавя белият шоколад и се разделя на две части. Едната се оставя бяла, а другата се оцветява с червена сладкарска боя. Слагат се в тавички за печене.
5.Блатовете се пекат около 15 мин. във фурна, загрята на 180° С. Охлаждат се.
6.За крема крем-сиренето се разбива на пухкав крем, постепенно се добавят пудрата захар, портокаловата и ванилената захар. Разбърква се с разбитата сметана.
7.На дъното на чиния за торта се поставя тъмният блат. Намазва се със слой крем и се поръсва с половината малини.
8.Белият и розовият блат се нарязват с помощта на чинийки или купи на 3 концентрични кръга. Средните кръгове се разменят така, че да се получи редуване на цветовете. Така получените цветни блатове се залепват върху тъмния блат, като помежду им се маже отново с крем и малини.
9.За масления крем маслото се разбива на пухкав крем с пудрата захар и ванилената захар. Добавя се сметаната. С този крем се намазва цялата торта.
10.Тортата се охлажда за 2 часа в хладилника.
11.Синьото захарно тесто се разточва на пласт от поне 3 мм върху плот, леко поръсен с нишесте. Тестото се вдига от плота внимателно и се слага върху тортата. С ръце се заглажда по ръбовете, за да не се напука, като краищата на тестото леко се дърпат настрани, докато ръцете се движат от центъра на тортата към ръбовете и страните. Когато се облепи цялата повърхност на тортата, излишното тесто се изрязва по долния ръб. Прибира се в хладилник.
12.За маргаритките телта се нарязва на парчета от по 7 см. С помощта на клещи се оформя примка или чадърче. Малко топче от жълтото тесто се притиска във формичка за център на маргаритка. Леко се намазва с водка и отгоре се притиска чадърчето от тел. Отделя се от формичката. Оставя се за 4-5 мин. леко да засъхне.
13.С формички за гербери от тънко разточено бяло тесто се изрязват по 2 еднакви венчета. Всяко листенце се изтънява с шишче или инструмент за придаване на релеф. Центърът на венчето са навлажнява с водка и се залепва за тичинките, като телта трябва да прободе центъра на венчелистчето. По същия начин се поставя вторият ред листенца, като се разминава с първия. Оставят се да изсъхнат добре. С четка със зелена прахообразна боя леко се потупва основата на листенцата.
14.Изсъхналите маргаритки се подреждат в центъра на тортата. Може да се забоде в топка от цветно захарно тесто.
15.Захарната дантела се приготвя според инструкциите на опаковката, отлепва се от релефа и се залепва отстрани на тортата.
Още свежи рецепти тук: http://www.menumag.bg/