Отново гостуваме на нашите приятели от кулинарния блог “С нож и вилица в ръка” , които ни предлагат тази страхотна рецепта.
Всъщност сладкиша се казва “по пиемонтески“ и е типичен за област Пиемонт ! Оригиналната рецепта е с лешници (не с орехи както го направих). Районът е известен с най -вкусния сорт отглеждащ се там. Името “мляко с кафе“ му дадох аз, защото докато се печеше в къщи ухаеше чудесно на топло мляко с кафе 🙂
Продукти :
200 гр. брашно
300 гр. орехи
150 гр. захар
3 яйца
100 гр. краве масло
100 мл. кафе
200 мл. прясно мляко
2 с.л. ром
1 ванилия
1 бакпулвер
пудра захар
Изчистете орехите и ги запечете във фурната. Счукайте ги на едро. В купа сложете брашното, бакпулвера, захарта, ванилията и счуканите орехи. Разбъркайте съставките. Разбийте леко яйцата и ги излейте в купата. Смесете топлото кафе с млякото и прибавете и него бъркайки. Последно добавете разтопеното и охладено, но все още течно краве масло. Сладкиша може да направите и в кръгла тава. Аз избрах правоъгълна с нисък борд. Намажете тавата с краве масло и посипете с галета. Изсипете сместа вътре и изпечете на 180 гр. около 25 – 30 мин. Готовият сладкиш извадете от фурната и след 5 мин. от тавата. Охладете го върху решетка. Поръсете с пудра захар! Да ви е сладко 🙂