Пилешки тортила сандвичи

| от |

Днес ви представяме една страхотна кризисна рецепта на нашия кореспондент в Обединеното кралство Александър Смилков.

Хубаво е да можеш да сготвиш вкусна вечеря, но още по-хубаво е да можеш да сготвиш нещо ново с остатъците от голямото съботно-неделно готвене. Най-често остатъците от пилето на фурна например няма да са същите след престоя си в хладилника, затова е нужно да ги съживите с нещо ново и по-различно.

Разбира се, много по-лесно е само да претоплите вчерашната манджа вместо тепърва да готвите. Но има и бързи начини да преобразите скучното пиле на фурна. Това е моята рецепта за мързеливи неделни вечери, когато в хладилника ми се подмята пиле от предния ден.

В този случай имах пилешки гърди, които бях нарязал и изпържил на тиган – възможно най-сухото месо от птицата, сготвено по възможно най-изсушаващия начин. Но само за 2 минути то стана най-вкусното пиле на света! Продуктите, които ще опиша по-долу, са това, което намерих в хладилника. Както при всеки сандвич и тук всичко зависи от това какво харесвате и какво ви се яде.

Използваните продукти:

100 гр. кускус;
2 с.л. високомаслено кис. мляко или сметана (т.нар. greek style е 10%);
2 с.л. майонеза;
1 с.л. горчица;
Бял оцет или сок от лимон;
150 гр. пилешко;
2 с.л. сладък чили сос (sweet chilli) или подобен;
3 тортила пити;
1 стръкче пресен лук;
3 с.л. маслини;
Няколко листа маруля;
1 среден домат или 7-8 чери домата;

IMG_6661

За начало пригответе кускуса – 100 гр. кускус поема около 150 мл. вода. Слагате го в съд с капак и заливате с вряща вода; покривате и след 5 мин. е готов.

Следва сосът – майонезата, горчицата и киселото мляко се разбъркват хубаво и накрая се капва малко лимон или бял оцет, за да му придаде малко характер. Опитва се – ако балансът не е по ваш вкус, променяте пропорциите според нуждата.

IMG_6662

Нарежете всичките зеленчуци заедно с маслините.

IMG_6663

Остана пилето. Горе в продуктите мислех да уточня, че става въпрос за 150 гр. вече готвено пиле, но ми прозвуча като “вече ядено” и се отказах. Важно е да се каже, че пилето вече има своите вкусови качества от подправките от предишното готвене – сега остава само да ги събудим. За целта ползвам сладък чили сос, но може да се ползва всякакъв друг, който съдържа захар – сладко-кисел, барбекю и т.н.

Пилето се слага върху силно нагорещен тиган и се покрива добре със соса. Захарта от соса ще започне да се карамелизира и пилето ще стане приятно сладко-лепкаво. Добра идея е да го поръсите със сусам, който ще полепне и ще се запече леко.

IMG_6665

Важно е измиете/накиснете тигана веднага, защото подобни сосове студени нямат изчегъртване!

Остана само да нагреем тортилите. Това може да стане както в микровълнова, така и на тиган.

IMG_6668

Сгъването на тортилата изисква бърза справка в YouTube. Изключително елементарно е, но все пак трябва да се види, защото не се сгъва като стандартния дюнер. Вече нагрята, върху тортилата редим по малко от всичко – зеленчук, кускус, маслини, пиле и сос.

След което сгъваме и режем през средата.

IMG_6670

Изяждаме го на 2 хапки и повтаряме процедурата.

Добри идеи за вариации на тази тортила са оризови нудъли (“бели ангели”) вместо кускус и накъсано телешко вместо пилето. Или само добавка от авокадо. Или пък малко по-марокански вариант с агнешко и овкусен кускус със стафиди, портокал, мента, кориандър, лют пипер и кимион.

IMG_6675

 
 
Коментарите са изключени за Пилешки тортила сандвичи