Днешната ни рецепта е от едно кафе-сладкарница по закон, което според Фейсбук е пекарна, а то просто е едно „сладкарско ателие за хора с претенции“. Vanilla Kitchen е сбъднатата мечта на един оптимист, вярващ, че храната може да носи удоволствие, без да вреди на здравето или да тежи на съвестта. Намира се на ул. Христо Ковачев №30 в София и ви чака с вкусни и здравословни сладкиши и чаша топло кафе или чай. А ето един от тях 🙂
ПРОДУКТИ:
200г ананас (виж в рецептата)
За блата:
200г пълнозърнесто брашно
100г царевично брашно
30 кокосови стърготини
100г кафява захар
50г сушени череши (или стафиди)
50г бадеми
1ч.л. сух джинджифил
щипка сол
1с.л. бакпулвер
380мл вода
50мл мазнина по желание
1с.л. оцет
2-3с.л. мед
По желание- парчета натурален шоколад
Начин на приговяне:
Фурната се загрява до 180 градуса.
За сладкиша можете да ползвате пресен, консервиран или сушен ананас, Аз ползвах последния, като близо 180 грама накиснах във вода и ром за през деня. Ако ползвате другите разновидности, рецептата е идентична, просто отцедете добре и добавете малко ром в тестото за аромат. Може и да го изпиете рома за отскок, но лично аз не се кефя на твърд алкохол, ваша си работа…
В купа се объркват брашната, захарта, стърготините, черешите и едро нарязаните бадеми. Може да ползвате всякакви ядки, може и да пропуснете.
!!! За безглутенова версия- заменете брашното с оризово или изцяло царевично брашно.
В друга купа се смесват водата ( ползвах водата, в която накиснах ананаса, т.е. можете да ползвате вода с 3-4.с.л. ром), олиото, оцета и меда. Мед може и да не слагате, а може да замените с ваше любимо сладко- от ябълки, кайсии и т.н.
Форма за пай ( D22cm) се намаслява обилно. На дъното се нареждат ананас и по желание още череши, наръсват се с кокосови стърготини.
Сухите съставки се добавят към мокрите, бърка се добре, но не продължително или бързо.
По желание отгоре се слагат парченца шоколад, които не се бъркат, а се оставят за да се разтопят. Ако не друго, то поне е красиво.
Тестото се изсипва върху ананаса и се слага във фурната. Пече се около 20 минути или докато се зачерви като ученичка на първа среща*.
*То в наше време ученичките отдааавна са минали периода с първи срещи, ама аз така си знам, така си пиша.
Сладкишът се оставя да изстине напълно. Аз не го вадя от формата, просто режа парче и с шпатула го поднасям. Просто отгоре стана по-хубав ☺
Лично за мен сладкишът е твърде сладък и сух. По-мокър ще стане с добавка на повече олио за сметка на водата, но реших да го направя по-лек и некалоричен. Така че, съвсем нарочно е “сух”, ей!
Но с чай, кафе, вино е фантазия…