Отново гостуваме на Сибел (http://www.sibelcooks.com), чийто сайт препоръчваме да следите внимателно.
Грис халвата ми навява спомени от детството. Баба ми я правеше на старата печка с дърва и въглища и я хапвахме още гореща с мекици. Толкова вкусно беше. Тази носталгия ме доведе до мисълта да пробвам да си сготвя. Порових се малко в готварските сайтове на турски и се захванах на работа. Ето я рецептата:
2 водни чаши грис (аз го купих от Турция) малко по-едър е, но предполагам че става с всякакъв.
200 гр. краве масло
2,5 водни чаши прясно мляко (някои препоръчват да се прави в съотношение 1 към 1,5 мляко и вода, но аз сложих само мляко (по принцип не харесвам да слагам вода в каквото и да е като готвя, ако може да и се намери заместител е идеално )
1 водна чаша захар и кедрови ядки.
Разтапяме кравето масло на бавен огън и добавяме гриса. Запържваме заедно за около 10 мин. на бавен огън. В друг съд варим млякото и захарта. След това започваме бавно да добавяме течността към гриса, като непрекъснато разбъркваме. Когато гриса поеме млякото и захарта добавяме кедровите ядки (колкото повече, толкова по-добре ) и остяваме халвата да си почине около половин час. Докато чаках халватата ми хрумна идеята да добавя маскарпоне и сложих 2 супени лъжици и ги разбърках добре. Халвата стана адски сочна.
Сервирах със сладолед.