Всъщност, това е един класически ябълков пай, но когато се засили присъствието на канела в него, ароматът му го превръща в коледно изкушение. И в почти съвършен акцент за коледното парти на ELLE (почти, защото без професионални инструменти логото на списанието от тесто не се получи едно към едно, но пък опитите да се изпише върху пая каквото и да било поне са забавни).
Всичко, което ви трябва:
4 ябълки
4 яйца
1 чаена чаша захар
1/2 чаена чаша олио
3 чаени чаши брашно
2 пакетчета ванилия
2 чаени лъжички канела
1 бакпулвер
200 грама орехи
Разбивате с миксер на висока степен яйцата, добавяте към тях захарта и продължавате да разбивате, докато се получи хомогенна смес. След това прибавяте олиото, брашното (смесено с бакпулвера и ванилията) и 2/3 от канелата. Трябва да се получи гъсто тесто. Разстилате го в тава (като оставяте около 1/5 част от тестото, което ще ви трябва за декорацията). Поръсвате с канела и половината от смлените орехи, след което нареждате обелените и нарязани на филийки ябълки, а върху тях слагате останалите орехи. От заделеното тесто оформяте шахматни лентички, надпис или каквото пожелаете. Преди да сложите във фурната, поръсвате с канела. Печете на 180 градуса около 30 минути, в които се наслаждавате на канеления аромат в кухнята, а после – и на доволния си стомах 🙂